Gastronomiczne warsztaty kulinarne kucharzy ZS nr 2 w Parisel Palace

Dnia 19.03 uczniowie kształcący się w zawodzie kucharza z klas I-III Zasadniczej Szkoły Zawodowej i Branżowej Szkoły I Stopnia, którzy odbywają zajęcia praktyczne w szkolnej pracowni gastronomicznej udali się na wycieczkę zawodoznawczą do Pałacu Parisel w Klimkach. Celem wyjazdu było zwiedzenie profesjonalnej kuchni oraz zapoznanie się z zasadami pracy w niej.

Pobyt w Klimkach rozpoczął się od zwiedzenia całego obiektu, po którym oprowadziły młodzież p. Hanna Dulny – właściciel kompleksu i p. Kamila Jastrzębska – menager. Uczniowie podziwiali wystrój sali bankietowej, restauracji oraz aranżację pokoi noclegowych. 

Następnie udali się do kuchni, gdzie zaprezentowano im specjalistyczne sprzęty oraz przedstawiono zasady pracy obowiązujące podczas przygotowywania posiłków zarówno dla gości restauracyjnych, jak i na wieloosobowe przyjęcia okolicznościowe. 

Po teorii przyszedł czas na praktykę. Uczniowie zostali zaproszeni na bezpłatne warsztaty kulinarne. Młodzież z zapałem zabrała się do pracy pod kierunkiem szefa kuchni oraz jego zastępczyni. Uczniowie przez ponad dwie godziny sami przygotowywali poszczególne elementy obiadu począwszy od obróbki wstępnej surowców poprzez przyrządzenie półproduktów aż do ułożenia gotowych potraw na talerzu. Młodzi kucharze zgłębili też tajniki garnirowania talerzy. Wartością dodaną pobytu w zawodowej kuchni była możliwość podpatrywania pracy doświadczonych kucharzy oraz uzyskanie odpowiedzi na pytania związane z wkroczeniem na ścieżkę kariery zawodowej po uzyskaniu kwalifikacji do pracy w gastronomii.   

Wizytę w Parisel Palace w Klimkach zwieńczył wspólny obiad właścicieli i uczniów przygotowany w trakcie warsztatów. 

Przygoda w profesjonalnej kuchni na pewno na długo pozostanie w pamięci adeptów sztuki kulinarnej. 

Wyjazd zorganizowały i opiekę nad młodzieżą sprawowały p. L. Grono i p. A. Cichosz – nauczyciele przedmiotów zawodowych.      



Galeria