IV Szkolny Dzień Kelnera

23 kwietnia 2018 r. uczniowie klas I-III kształcący się w zawodzie kelner wzięli udział w IV Szkolnym Dniu Kelnera.  

Celem przedsięwzięcia było zwrócenie uwagi młodzieży na różne aspekty pracy kelnera, zaprezentowanie przez uczniów umiejętności zawodowych i integracja zespołów klasowych oraz wzmocnienie poczucia przynależności do branży turystyczno-gastronomicznej.

Przyszli kelnerzy zmagali się w następujących konkurencjach: przygotowanie wiosennego nakrycia stołu, obsługa gości w restauracji w języku obcym, dekoracyjne składanie serwetek w wyznaczonym czasie, przygotowanie przybrania do koktajlu, wycinanie wzorów w warzywach (carving) na czas, rozpoznawanie z zamkniętymi oczami narzędzi używanych w codziennej pracy kelnera, slalom z tacą kelnerską z kubkami napełnionymi wodą, utrzymanie jak największej ilości kieliszków w jednej dłoni bez tacy oraz „kelnerskie” karaoke.  

Dodatkową atrakcją był występ gościa specjalnego –Adriana Murawca, absolwenta ZS nr 2, który dał pokaz swoich umiejętności barmańskich w stylu flair, a także podzielił się z młodymi adeptami kelnerstwa własnymi doświadczeniami zawodowymi.

Rywalizację klasową wygrali uczniowie klasy I TK. Klasa otrzymała talony do pizzerii. Wśród wszystkich uczniów biorących udział w poszczególnych konkurencjach rozlosowano drobne nagrody. 

Koordynatorami byli nauczyciele przedmiotów zawodowych: p. L. Grono, p. A. Cichosz i p. G. Dziurdziak. 




Galeria