Finał konkursu „ Kulinary Talent 2019” rozstrzygnięty!!!

28 marca, podczas 23 Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro 2019 – najważniejszych i największych targów branży HoReCa, odbyła  się 11 edycja autorskiego konkursu pana Roberta Sowy „Kulinarny Talent”.

Kulinarny Talent to konkurs, który pozwala odkryć wybitne zdolności wśród uczniów szkół gastronomicznych, mających przed sobą obiecującą przyszłość w zawodzie kucharza. To również pokaz najnowszych trendów kulinarnych, z pasją odkrywanych przez uczestników konkursu, wzbogacanych dodatkowo przez ich młodzieńczą fantazję oraz odwagę w łączeniu smaków i technik kulinarnych.

Celem głównym konkursu było wykazanie się umiejętnością przygotowania ciekawych dań, które powinny być oryginalne pod względem smaku, a jednocześnie eleganckie i wykwintne. Musiały również zawierać wszystkie określone w regulaminie produkty obowiązkowe takie jak polędwiczki wieprzowe, minimum 3 przyprawy z portfolio marki Prymat, smalec gęsi marki Agro-Top, frytki marki Farm Frites, minimum 1 produkt z linii produktów B’Creative ( pepitki) marki Bonduelle Food Service, napar z wybranej herbaty Herbapol Linia Premium oraz mrożone boczniaki mini lub dynię.

W konkursie wzięło udział 12 uczniów z całej Polski. Zespół Szkół nr 2 im.  Aleksandra Świętochowskiego w Łukowie reprezentował Serhii Harasiuk  uczeń klasy drugiej technikum kelner. Serhija  do konkursu przygotowywała pani Anna Przeździak. Młodych zawodników oceniło profesjonalne jury w składzie: Jerzy Pasikowski, Wiesław Bober, Wojciech Harapkiewicz, Igor Bragin, Marcin Budynek, Łukasz Ancypo, Daria Ładocha czy David Gaboriaud.

Imprezę prowadził znany prezenter telewizyjny Krzysztof Ibisz.

Serhij przygotował polędwiczki faszerowane szpinakiem, boczniakami, cebulą, pepitkami i mozarellą w panierce tzw. mchu, majonez bazyliowy i frytki.

Jury konkursowe bardzo wysoko oceniło profesjonalizm wykonania i jakość pracy na stanowisku naszego ucznia. 

Udział w konkursie takiej klasy to dla Serhija niesamowite wyróżnienie jak również szansa sprawdzenia swoich umiejętności kulinarnych. Gratulujemy udziału  w tak prestiżowym konkursie kulinarnym i życzymy kolejnych sukcesów.



Galeria