Technik usług kelnerskich

Oferujemy ciekawy i atrakcyjny kierunek kształcenia związany z wciąż rozwijającą się gastronomiczną i turystyczną. Nauka trwa 5 lat i obejmuje kształcenie ogólne – przygotowanie do egzaminu maturalnego oraz kształcenie zawodowe - przygotowanie do egzaminów potwierdzających kwalifikacje w zawodzie. Celem kształcenia jest przygotowanie absolwentów do wykonywania pracy zawodowej i aktywnego funkcjonowania na zmieniającym się rynku pracy. W trakcie zdobywania wiedzy i umiejętności w naszej szkole młodzież dąży do tego, aby po zakończeniu nauki posiadać pełne kwalifikacje zawodowe, a także być przygotowanym do uzyskiwania kolejnych kompetencji zawodowych. Nasi absolwenci dobrze radzą sobie na rynku pracy, znajdują zatrudnienie w najbardziej prestiżowych lokalach gastronomicznych, hotelach i innych obiektach związanych z  obsługą gości.

W trakcie nauki, uczniowie kształcący się w tym zawodzie zdobędą wiedzę i umiejętności między innymi w zakresie:

  • Fachowej i kompleksowej obsługi gości w zakładach gastronomicznych.
  • Przygotowania sali konsumenckiej do obsługi gości.
  • Doradzania i udzielania gościom informacji na temat serwowanych potraw i napojów.
  • Sporządzania potraw i napojów w obecności gościa.
  • Planowania i organizowania przyjęć okolicznościowych oraz eventów.
  • Świadczenia usług cateringowych poza zakładem gastronomicznym.
  • Prowadzenia dokumentacji sprzedaży i rozliczeń organizowanych uroczystości.
  • Obsługi specjalistycznych programów komputerowych.

 

Jak wygląda nauka?

  • Nauka trwa 5 lat i obejmuje kształcenie ogólne oraz zawodowe.
  • Młodzież odbywa dwie czterotygodniowe  praktyki zawodowe organizowane przez szkołę. Nasi uczniowie swoje praktyki realizują w hotelach, ośrodkach wypoczynkowych, pensjonatach, uzdrowiskach, na promach. Mogą zdobyć doświadczenie zawodowe w wielu tak prestiżowych miejscach jak:  Sheraton Grand Warsaw, Westin, Bristol, prom Unity Line, hotel Alpen Rose w Austrii. Praktyki można odbywać także w lokalnych obiektach świadczących usługi gastronomiczne.
  • Kształcenie zawodowe  odbywa się w profesjonalnie wyposażonych pracowniach szkolnych. Szkoła wyposażona jest także w nowoczesny sprzęt wykorzystywany w tym zawodzie.

 

Absolwent tego kierunku może znaleźć zatrudnienie miedzy innymi w:

  • Restauracjach.
  • Pubach.
  • Kawiarniach.
  • Cukierniach.
  • Hotelach.
  • Pensjonatach.
  • Firmach cateringowych.
  • Ośrodkach wypoczynkowych.
  • Zakładach  uzdrowiskowych.
  • Obiektach mobilnych: promy, samoloty, pociągi.
  • Firmach eventowych zajmujących się profesjonalną obsługą przyjęć, bankietów, konferencji.

Miejsca zatrudnienia technika usług kelnerskich są zróżnicowane, co daje mu możliwość wyboru ścieżki kariery dostosowanej do własnych zainteresowań i umiejętności. Absolwent tego kierunku posiada także wiedzę niezbędną do rozpoczęcia i prowadzenia własnej działalności gospodarczej. 

 

 

Zapraszamy do zapoznania się z ofertą szkoły, zasadami rekrutacji oraz odwiedzenia ZS 2 na portalach społecznościowych:

 

Facebook szkoły

Instagram szkoły

TikTok




Galeria