Technik usług kelnerskich
TECHNIK USŁUG KELNERSKICH
Jeśli:
- jesteś pozytywnie nastawiony do ludzi,
- dobrze radzisz sobie w kontaktach z innymi osobami,
- komunikowanie się z otoczeniem nie jest dla ciebie problemem,
- jesteś uprzejmy i opanowany,
- umiesz radzić sobie w sytuacjach stresowych,
- wyróżniasz się wysoką kulturą osobistą,
- cenisz pracę zespołową,
- lubisz dbać o komfort i zadowolenie innych,
- interesuje Cię branża gastronomiczna
zostań TECHNIKIEM USŁUG KELNERSKICH.
W trakcie 5-letniej nauki uczniowie kształcący się w tym zawodzie zdobędą wiedzę i umiejętności w zakresie:
- fachowej i kompleksowej obsługi gości w zakładach gastronomicznych;
- przygotowania sali konsumenckiej do obsługi gości;
- obsługiwania gości z wykorzystaniem różnych metod i technik;
- doradzania i udzielania gościom informacji na temat serwowanych potraw i napojów;
- posługiwania się narzędziami, maszynami i urządzeniami wykorzystywanymi do obsługi;
- sporządzania potraw i napojów w obecności gościa;
- planowania i organizowania przyjęć okolicznościowych i eventów specjalistycznych;
- rozpoznawania trendów w branży gastronomicznej i odpowiedniego reagowania na zmiany;
- świadczenia usług cateringowych poza zakładem gastronomicznym;
- prowadzenia dokumentacji sprzedaży i rozliczeń organizowanych uroczystości;
- obsługi specjalistycznych programów komputerowych.
sytuacje i szybkiego
Absolwenci tego kierunku znajdą zatrudnienie w:
- firmach eventowych zajmujących się profesjonalną obsługą przyjęć, bankietów, konferencji;
- zakładach cateringowych i hotelarskich;
- restauracjach, pubach, kawiarniach, cukierniach;
- promach i statkach;
- własnym lokalu gastronomicznym.
Uczniowie kształcący się w tym zawodzie odbywają praktyki w firmach zajmujących się obsługą konsumenta i gastronomią, w znanych sieciach hotelowych oraz na promach. Praktyka zawodowa trwa cztery tygodnie i jest organizowana przez szkołę dwa razy w cyklu kształcenia.