Technik żywienia i usług gastronomicznych
Oferujemy ciekawy i atrakcyjny kierunek kształcenia związany z wciąż rozwijającą się branżą gastronomiczną. Nauka trwa 5 lat i obejmuje kształcenie ogólne – przygotowanie do egzaminu maturalnego oraz kształcenie zawodowe - przygotowanie do egzaminów potwierdzających kwalifikacje w zawodzie. Celem kształcenia jest przygotowanie absolwentów do wykonywania pracy zawodowej i aktywnego funkcjonowania na zmieniającym się rynku pracy. W trakcie zdobywania wiedzy i umiejętności w naszej szkole młodzież dąży do tego, aby po zakończeniu nauki posiadać pełne kwalifikacje zawodowe, a także być przygotowanym do uzyskiwania kolejnych kompetencji zawodowych. Nasi absolwenci dobrze radzą sobie na rynku pracy, znajdują zatrudnienie w najbardziej prestiżowych zakładach gastronomicznych, restauracjach, hotelach, kawiarniach, firmach cateringowych.
W trakcie nauki, uczniowie kształcący się w tym zawodzie zdobędą wiedzę i umiejętności między innymi w zakresie:
- Planowania i przygotowywania posiłków.
- Organizacji żywienia zbiorowego.
- Kontroli jakości żywności.
- Obsługi klienta.
- Zarządzania.
Jak wygląda nauka?
- Nauka trwa 5 lat i obejmuje kształcenie ogólne oraz zawodowe.
- Młodzież odbywa dwie czterotygodniowe praktyki zawodowe organizowane przez szkołę. Nasi uczniowie swoje praktyki realizują w zakładach gastronomicznych, hotelach, ośrodkach wypoczynkowych, pensjonatach, uzdrowiskach, na promach. Mogą zdobyć doświadczenie zawodowe w wielu tak prestiżowych miejscach jak: Sheraton Grand Warsaw, Westin, Bristol, prom Unity Line, hotel Alpen Rose w Austrii. Praktyki można odbywać także w lokalnych obiektach związanych z gastronomią.
- Kształcenie zawodowe odbywa się w profesjonalnie wyposażonych pracowniach szkolnych.
Absolwent tego kierunku może znaleźć zatrudnienie miedzy innymi w:
- Zakładach gastronomicznych.
- Restauracjach.
- Hotelach.
- Pensjonatach.
- Kawiarniach.
- Ośrodkach wypoczynkowych.
- Obiektach mobilnych: promy, samoloty, pociągi.
- Placówkach, w których prowadzone jest żywienie (np. przedszkola, szkoły, uczelnie, klinki, szpitale, placówki opiekuńcze).
- Firmach cateringowych.
- Centrach rekreacyjnych.
- Przedsiębiorstwach produkujących żywność.
Miejsca zatrudnienia technika żywienia i usług gastronomicznych są zróżnicowane, co daje możliwość wyboru ścieżki kariery dostosowanej do własnych zainteresowań i umiejętności. Absolwent tego kierunku posiada wiedzę niezbędną do rozpoczęcia i prowadzenia własnej działalności gospodarczej.
Zapraszamy do zapoznania się z ofertą szkoły, zasadami rekrutacji oraz odwiedzenia ZS 2 na portalach społecznościowych: