Technik żywienia i usług gastronomicznych

TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

Zawód stworzony jest dla młodzieży, która lubi eksperymentować ze sztuką kulinarną, jednocześnie uwzględniając  wiedzę o właściwym odżywianiu. Sporządzanie, ekspedycja potraw i napojów, planowanie i realizacja usług gastronomicznych, ocenianie jakości żywności oraz jej przechowywanie to główne cele kształcenia w zawodzie.
Dodatkowo młodzież zyskuje umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia oraz wyposażeniem zakładów gastronomicznych.
Uczeń zdobywa wiedzę, dzięki której potrafi stosować nowoczesne metody zarządzania i finansowania działalności gospodarczej, kompleksowo obsługiwać zleceniodawcę oraz organizować przyjęcia.


Technik żywienia i usług gastronomicznych to zawód idealny dla osób mających zainteresowania kulinarne i chcących poznać zasady zdrowego odżywiania.

Kierunek adresowany jest do uczniów, którzy chcą pracować w firmach zajmujących się żywieniem, układaniem jadłospisów i przygotowywaniem potraw, np. w restauracjach, stołówkach, internatach, hotelach.

Absolwenci tego kierunku znajdą zatrudnienie w: 

  • firmach zajmujących się organizacją żywienia;
  • branży związanej z cateringami, gastronomią i hotelarstwem;
  • restauracjach, hotelach, pensjonatach;
  • przedsiębiorstwach zajmujących się pobieraniem, zabezpieczaniem i przechowywaniem próbek kontrolnych żywności;
  • zakładach produkcji produktów spożywczych.

W trakcie 5-letniej nauki, uczniowie kształcący się w tym zawodzie zdobędą wiedzę i  umiejętności w zakresie:

  • podstaw żywienia człowieka;
  • przygotowywania i dekoracji potraw;
  • układania jadłospisów;
  • oceny jakości produktów;
  • zasad przechowywania żywności;
  • obsługi profesjonalnego sprzętu gastronomicznego;
  • obsługi konsumenta;
  • obsługi specjalistycznych programów komputerowych;
  • prowadzenia dokumentacji gastronomicznej.

Uczniowie kształcący się w tym zawodzie odbywają praktyki w firmach zajmujących się gastronomią.

Praktyka zawodowa trwa cztery tygodnie i jest organizowana przez szkołę dwa razy w cyklu kształcenia.