Technik żywienia i usług gastronomicznych

Oferujemy ciekawy i atrakcyjny kierunek kształcenia związany z wciąż rozwijającą się branżą gastronomiczną. Nauka trwa 5 lat i obejmuje kształcenie ogólne – przygotowanie do egzaminu maturalnego oraz kształcenie zawodowe - przygotowanie do egzaminów potwierdzających kwalifikacje w zawodzie. Celem kształcenia jest przygotowanie absolwentów do wykonywania pracy zawodowej i aktywnego funkcjonowania na zmieniającym się rynku pracy. W trakcie zdobywania wiedzy i umiejętności w naszej szkole młodzież dąży do tego, aby po zakończeniu nauki posiadać pełne kwalifikacje zawodowe, a także być przygotowanym do uzyskiwania kolejnych kompetencji zawodowych. Nasi absolwenci dobrze radzą sobie na rynku pracy, znajdują zatrudnienie w najbardziej prestiżowych zakładach gastronomicznych, restauracjach, hotelach, kawiarniach, firmach cateringowych.


W trakcie nauki, uczniowie kształcący się w tym zawodzie zdobędą wiedzę i umiejętności między innymi w zakresie:

  • Planowania i przygotowywania posiłków.
  • Organizacji żywienia zbiorowego.
  • Kontroli jakości żywności.
  • Obsługi klienta.
  • Zarządzania.

 

Jak wygląda nauka?

  • Nauka trwa 5 lat i obejmuje kształcenie ogólne oraz zawodowe.
  • Młodzież odbywa dwie czterotygodniowe  praktyki zawodowe organizowane przez szkołę. Nasi uczniowie swoje praktyki realizują w zakładach gastronomicznych, hotelach, ośrodkach wypoczynkowych, pensjonatach, uzdrowiskach, na promach. Mogą zdobyć doświadczenie zawodowe w wielu tak prestiżowych miejscach jak:  Sheraton Grand Warsaw, Westin, Bristol, prom Unity Line, hotel Alpen Rose w Austrii. Praktyki można odbywać także w lokalnych obiektach związanych z gastronomią.
  • Kształcenie zawodowe  odbywa się w profesjonalnie wyposażonych pracowniach szkolnych.

 

Absolwent tego kierunku może znaleźć zatrudnienie miedzy innymi w:

  • Zakładach gastronomicznych.
  • Restauracjach.
  • Hotelach.
  • Pensjonatach.
  • Kawiarniach.
  • Ośrodkach wypoczynkowych.
  • Obiektach mobilnych: promy, samoloty, pociągi.
  • Placówkach, w których prowadzone jest żywienie (np. przedszkola, szkoły, uczelnie, klinki, szpitale, placówki opiekuńcze).
  • Firmach cateringowych.
  • Centrach rekreacyjnych.
  • Przedsiębiorstwach produkujących żywność.

Miejsca zatrudnienia technika żywienia i usług gastronomicznych są zróżnicowane, co daje możliwość wyboru ścieżki kariery dostosowanej do własnych zainteresowań i umiejętności. Absolwent tego kierunku posiada wiedzę niezbędną do rozpoczęcia i prowadzenia własnej działalności gospodarczej. 


Zapraszamy do zapoznania się z ofertą szkoły, zasadami rekrutacji oraz odwiedzenia ZS 2 na portalach społecznościowych:

 

Facebook szkoły

Instagram szkoły

TikTok



Galeria