Technik żywienia i usług gastronomicznych
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Zawód stworzony jest dla młodzieży, która lubi eksperymentować ze sztuką kulinarną, jednocześnie uwzględniając wiedzę o właściwym odżywianiu. Sporządzanie, ekspedycja potraw i napojów, planowanie i realizacja usług gastronomicznych, ocenianie jakości żywności oraz jej przechowywanie to główne cele kształcenia w zawodzie.
Dodatkowo młodzież zyskuje umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia oraz wyposażeniem zakładów gastronomicznych.
Uczeń zdobywa wiedzę, dzięki której potrafi stosować nowoczesne metody zarządzania i finansowania działalności gospodarczej, kompleksowo obsługiwać zleceniodawcę oraz organizować przyjęcia.
Technik żywienia i usług gastronomicznych to zawód idealny dla osób mających zainteresowania kulinarne i chcących poznać zasady zdrowego odżywiania.
Kierunek adresowany jest do uczniów, którzy chcą pracować w firmach zajmujących się żywieniem, układaniem jadłospisów i przygotowywaniem potraw, np. w restauracjach, stołówkach, internatach, hotelach.
Absolwenci tego kierunku znajdą zatrudnienie w:
- firmach zajmujących się organizacją żywienia;
- branży związanej z cateringami, gastronomią i hotelarstwem;
- restauracjach, hotelach, pensjonatach;
- przedsiębiorstwach zajmujących się pobieraniem, zabezpieczaniem i przechowywaniem próbek kontrolnych żywności;
- zakładach produkcji produktów spożywczych.
W trakcie 5-letniej nauki, uczniowie kształcący się w tym zawodzie zdobędą wiedzę i umiejętności w zakresie:
- podstaw żywienia człowieka;
- przygotowywania i dekoracji potraw;
- układania jadłospisów;
- oceny jakości produktów;
- zasad przechowywania żywności;
- obsługi profesjonalnego sprzętu gastronomicznego;
- obsługi konsumenta;
- obsługi specjalistycznych programów komputerowych;
- prowadzenia dokumentacji gastronomicznej.
Uczniowie kształcący się w tym zawodzie odbywają praktyki w firmach zajmujących się gastronomią.
Praktyka zawodowa trwa cztery tygodnie i jest organizowana przez szkołę dwa razy w cyklu kształcenia.