Technik usług kelnerskich
Oferujemy ciekawy i atrakcyjny kierunek kształcenia związany z wciąż rozwijającą się gastronomiczną i turystyczną. Nauka trwa 5 lat i obejmuje kształcenie ogólne – przygotowanie do egzaminu maturalnego oraz kształcenie zawodowe - przygotowanie do egzaminów potwierdzających kwalifikacje w zawodzie. Celem kształcenia jest przygotowanie absolwentów do wykonywania pracy zawodowej i aktywnego funkcjonowania na zmieniającym się rynku pracy. W trakcie zdobywania wiedzy i umiejętności w naszej szkole młodzież dąży do tego, aby po zakończeniu nauki posiadać pełne kwalifikacje zawodowe, a także być przygotowanym do uzyskiwania kolejnych kompetencji zawodowych. Nasi absolwenci dobrze radzą sobie na rynku pracy, znajdują zatrudnienie w najbardziej prestiżowych lokalach gastronomicznych, hotelach i innych obiektach związanych z obsługą gości.
W trakcie nauki, uczniowie kształcący się w tym zawodzie zdobędą wiedzę i umiejętności między innymi w zakresie:
- Fachowej i kompleksowej obsługi gości w zakładach gastronomicznych.
- Przygotowania sali konsumenckiej do obsługi gości.
- Doradzania i udzielania gościom informacji na temat serwowanych potraw i napojów.
- Sporządzania potraw i napojów w obecności gościa.
- Planowania i organizowania przyjęć okolicznościowych oraz eventów.
- Świadczenia usług cateringowych poza zakładem gastronomicznym.
- Prowadzenia dokumentacji sprzedaży i rozliczeń organizowanych uroczystości.
- Obsługi specjalistycznych programów komputerowych.
Jak wygląda nauka?
- Nauka trwa 5 lat i obejmuje kształcenie ogólne oraz zawodowe.
- Młodzież odbywa dwie czterotygodniowe praktyki zawodowe organizowane przez szkołę. Nasi uczniowie swoje praktyki realizują w hotelach, ośrodkach wypoczynkowych, pensjonatach, uzdrowiskach, na promach. Mogą zdobyć doświadczenie zawodowe w wielu tak prestiżowych miejscach jak: Sheraton Grand Warsaw, Westin, Bristol, prom Unity Line, hotel Alpen Rose w Austrii. Praktyki można odbywać także w lokalnych obiektach świadczących usługi gastronomiczne.
- Kształcenie zawodowe odbywa się w profesjonalnie wyposażonych pracowniach szkolnych. Szkoła wyposażona jest także w nowoczesny sprzęt wykorzystywany w tym zawodzie.
Absolwent tego kierunku może znaleźć zatrudnienie miedzy innymi w:
- Restauracjach.
- Pubach.
- Kawiarniach.
- Cukierniach.
- Hotelach.
- Pensjonatach.
- Firmach cateringowych.
- Ośrodkach wypoczynkowych.
- Zakładach uzdrowiskowych.
- Obiektach mobilnych: promy, samoloty, pociągi.
- Firmach eventowych zajmujących się profesjonalną obsługą przyjęć, bankietów, konferencji.
Miejsca zatrudnienia technika usług kelnerskich są zróżnicowane, co daje mu możliwość wyboru ścieżki kariery dostosowanej do własnych zainteresowań i umiejętności. Absolwent tego kierunku posiada także wiedzę niezbędną do rozpoczęcia i prowadzenia własnej działalności gospodarczej.
Zapraszamy do zapoznania się z ofertą szkoły, zasadami rekrutacji oraz odwiedzenia ZS 2 na portalach społecznościowych: