Technik usług kelnerskich
TECHNIK USŁUG KELNERSKICH
W ostatnich latach w Polsce nastąpił dynamiczny rozwój branży hotelarskiej i gastronomicznej, co przekłada się na szerokie możliwości zatrudnienia w tym zawodzie. Technik usług kelnerskich może dodatkowo zdobyć zawód baristy, barmana lub sommeliera, uzupełniając wiedzę i kształcąc umiejętności na kursach. Praca w zawodzie technik usług kelnerskich daje możliwość szybkiego awansu w hierarchii zawodowej. Technik usług kelnerskich pracuje w ciągłym kontakcie z ludźmi, poznaje zwyczaje i kulturę różnych narodów, pogłębia umiejętności językowe. Fachowa obsługa ma ogromny wpływ na renomę zakładu gastronomicznego, dlatego też właściciele restauracji wciąż poszukują profesjonalnych techników usług kelnerskich .
Kto powinien wybrać ten zawód?
Zawód technik usług kelnerskich powinny wybrać osoby, które:
• zainteresowane są pracą w renomowanych restauracjach i hotelach w Polsce i za granicą
• lubią pracę z ludźmi
• cenią różnorodność i wyzwania
• chcą awansować i rozwijać się
• są ciekawe świata
Jakie umiejętności zdobędzie uczeń kształcąc się w zawodzie technik usług kelnerskich?
W trakcie nauki uczeń nabędzie umiejętności:
• promocji oraz sprzedaży usług
• obsługi konsumenta
• planowania i sporządzania karty menu
• rezerwacji usług gastronomicznych
• udzielania informacji gastronomicznej
• rozliczania kosztów zamówienia
• przygotowania sal okolicznościowych i konferencyjnych
• przygotowywania i dekoracji potraw oraz napojów
• pozna zasady miksologii,
• stosowania technik nakrywania stołu
• współpracy w zespole
• komunikacji interpersonalnej
• obsługi specjalistycznych programów komputerowych
• prowadzenia własnej działalności gospodarczej
Jakie kwalifikacje uzyskuje uczeń kształcący się w zawodzie technik usług kelnerskich?
Szkoła przygotowuje do egzaminu potwierdzającego dwie kwalifikacji w zawodzie:
• HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich
CELE KSZTAŁCENIA
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik usług kelnerskich powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji:
1. W zakresie kwalifikacji HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich:
1) sporządzania potraw i napojów w części handlowo-usługowej zakładu gastronomicznego;
2) wykonywania czynności związanych z przyjmowaniem gości;
3) rozliczania usług kelnerskich.
• HGT.11. Organizacja usług gastronomicznych
2. W zakresie kwalifikacji HGT.11. Organizacja usług gastronomicznych:
1) planowania i organizowania dodatkowych usług gastronomicznych;
2) planowania i nadzorowania pracy kelnera;
3) rozliczania usług gastronomicznych.
Uczeń odbywa również dwukrotnie w cyklu kształcenia 4 tygodniową praktykę zawodową w renomowanych restauracjach i zakładach gastronomicznych, w tym: restauracjach hotelowych, promach pasażerskich.
Jakie dodatkowe zajęcia?
Szkoła realizuje:,
• Certyfikowane kursy barmańskie
• wyjazdy na targi branżowe,
• obsługi prestiżowych przyjęć okolicznościowych ,
• projekty w ramach programów z Unii Europejskiej,
ZAKRES KSZTAŁCENIA
Wybierając ten zawód zdobędziesz umiejętności, dzięki którym
• zdobędziesz wiedzę i umiejętności związane z profesjonalną i kompleksową obsługą gości w zakładach gastronomicznych oraz z obsługą wszelkiego rodzaju imprez gastronomicznych;
• nauczysz się nakrywać stół oraz sporządzać potrawy;
• wzbogacisz swoją wiedzę z zakresu podstaw żywienia człowieka;
• zaplanujesz czynności związane z obsługą gości;
• dobierzesz urządzenia, bieliznę i zastawę stołową oraz sprzęt serwisowy do podawania potraw i napojów;
• wykonasz usługi kelnerskie podczas przyjęć okolicznościowych oraz imprez poza zakładem gastronomicznym;
• zaplanujesz działania związane z promocją usług gastronomicznych;
• zastosujesz programy komputerowe wspomagające rozliczanie usług gastronomicznych.
Jakie przedmioty rozszerzone?
• Język angielski
Zaplecze dydaktyczne szkoły:
• nowoczesne, dobrze wyposażone pracownie technologiczne gastronomiczne,
• pracownia obsługi konsumenta,
• pracownia komputerowe,
• kształcenie praktyczne w renomowanych hotelach i zakładach gastronomicznych. Jakość świadczonych usług, profesjonalizm oraz możliwości realizowania się uczniów są priorytetem w wyborze obiektów do odbywania praktyk zawodowych.
Na jakich stanowiskach może być zatrudniony absolwent, który kształcił się w zawodzie technik usług kelnerskich?
Absolwenci tego kierunku potrafią przygotować salę do obsługi konsumentów, nakrywać i dekorować stoły, serwować zamówione potrawy i napoje oraz udzielać porad w zakresie ich doboru. Profesjonalnie obsługują różne przyjęcia, kongresy, targi, bankiety, spotkania, konferencje. Są odpowiedzialni za odpowiednie przyjęcie gości, właściwą atmosferę w zakładzie gastronomicznym, są „żywą reklamą” zakładu gastronomicznego.
Technik usług kelnerskich pracuje jako:
• kelner
• szef obsługi kelnerskiej
• barman
• organizator usług cateringowych
• koordynator ślubny
• manager zakładu gastronomicznego
• organizator imprez okolicznościowych
Czy po ukończeniu szkoły mogę kontynuować naukę?
Absolwent może kontynuować i doskonalić swoje kwalifikacje w ramach studiów licencjackich i magisterskich, na kierunkach: turystyka i rekreacja, hotelarstwo lub innych oraz podnosić swoje kwalifikacje na kwalifikacyjnych kursach zawodowych: Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu, Wyższa Szkoła Organizacji Turystyki i Hotelarstwa w Warszawie i innych
DLACZEGO NASZA SZKOŁA?
• Zapewniamy bezpieczeństwo i przyjazną atmosferę.
• Wspomagamy wszechstronny rozwój każdego ucznia.
• Kształcimy w zawodach zgodnych z potrzebami rynku pracy.
• Oferujemy naukę w profesjonalnie wyposażonych pracowniach : hotelarskiej, gastronomicznej
• Proponujemy, w ramach projektów finansowanych z UE , wyjazdy edukacyjne i zawodoznawcze.
• Uczymy języka obcego zawodowego.
• Organizujemy praktyki zawodowe w Polsce i za granicą.
• Organizujemy staże wakacyjne, za które uczestnicy otrzymują wynagrodzenie.