Projekt UE 2018 - 2020


Zajęcia gastronomiczne dla hotelarzy


Wraz z początkiem drugiego semestru roku szkolnego 2018/2019 następna grupa uczniów z kl. III TH A rozpoczęła udział w warsztatach „Czym chata bogata w oczach hotelarza”.
Celem zajęć jest nabycie umiejętności praktycznych przez uczniów kształcących się w zawodzie technik hotelarstwa w zakresie przygotowywania śniadań, które są zaliczane do podstawowych usług gastronomicznych świadczonych przez obiekty noclegowe oraz lunchu i brunchu – posiłków uzupełniających ofertę żywieniową hoteli. Na warsztatach młodzież przygotowuje dania śniadaniowe  lub ich elementy charakterystyczne dla każdego z rodzajów posiłków serwowanych gościom wykorzystując składniki spożywcze zakupione z funduszy projektu „Wzmocnienie i podniesienie jakości systemu kształcenia zawodowego w Powiecie Łukowskim” realizowanego przez Powiat Łukowski w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Lubelskiego na lata 2014 – 2020, współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego, Osi priorytetowej 12 Edukacja, kwalifikacje i kompetencje Działania 12.4 Kształcenie zawodowe, w ramach którego realizowane są zajęcia gastronomiczne. 
Zapraszamy do śledzenia mini fotorelacji z poczynań hotelarzy w szkolnej pracowni gastronomicznej. 


Na początku drugiego semestru bieżącego roku szkolnego następna 6-osobowa grupa uczniów z kl. III TK wzięła udział w zajęciach baristycznych, których celem jest poszerzenie umiejętności uczniów kształcących się w zawodzie kelner w zakresie sporządzania różnego rodzaju kaw. W trakcie warsztatów młodzież poznawała różnorodne metody parzenia kawy oraz zasady działania urządzeń wykorzystywanych do przygotowywania tego napoju. Uczniowie pogłębiali też wiedzę teoretyczną na temat sztuki baristycznej.  
Zajęcia odbywały się w ramach  projektu: „Wzmocnienie i podniesienie jakości systemu kształcenia zawodowego w Powiecie Łukowskim” realizowanego przez Powiat Łukowski w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Lubelskiego na lata 2014 – 2020, współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego, Osi priorytetowej  12 Edukacja, kwalifikacje i kompetencje Działania 12.4 Kształcenie zawodowe.


Dodatkowe zajęcia gastronomiczne dla kucharzy ZS nr 2

Grupa uczennic z kl. II Branżowej Szkoły I Stopnia nr 2 z Oddziałami Integracyjnymi w ZS nr 2 w Łukowie kształcących się w zawodzie kucharz bierze udział w dodatkowych pozalekcyjnych zajęciach gastronomicznych finansowanych ze środków Unii Europejskiej. Podczas warsztatów pt. „Będę mistrzem gastronomii – kuchnie regionalne” oraz „Kuchnia bez zagadek” dziewczęta poszerzają swoją wiedzę na temat polskiej kuchni regionalnej oraz kuchni innych narodów, a także doskonalą umiejętności wykorzystywania różnorodnych technik do sporządzania dań typowych dla różnych części naszego kraju, ale także i świata.
Uczennice biorące udział w zajęciach zostały wyposażone w odzież roboczą, tj.: bluzę i spodnie kucharskie, zapaskę, czepek oraz obuwie ochronne, które zostały zakupione w ramach projektu: „Wzmocnienie i podniesienie jakości systemu kształcenia zawodowego w Powiecie Łukowskim” realizowanego przez Powiat Łukowski w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Lubelskiego na lata 2014 – 2020, współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego, Osi priorytetowej  12 Edukacja, kwalifikacje i kompetencje Działania 12.4 Kształcenie zawodowe.



Egzamin barmański

14 lutego młodzież, która uczestniczyła w kursie barmańskim, zdawała egzamin przed członkami Stowarzyszenia Polskich Barmanów.  Egzamin składał się z dwóch części. Najpierw uczniowie rozwiązywali test dotyczący wiedzy teoretycznej z zakresu miksologii, a następnie przyrządzali drinki według receptury losowo przydzielonej przez egzaminatorów. Egzamin zakończył się wręczeniem 18 uczniom ZS nr 2 w Łukowie kształcącym się w zawodzie kelner certyfikatów potwierdzających ukończenie Kursu Barmańskiego I stopnia. Dokument stwierdzający nabycie nowej wiedzy i umiejętności z pewnością będzie jednym z atutów młodych adeptów sztuki kelnerskiej w trakcie poszukiwania zatrudnienia po ukończeniu nauki w technikum. Przedsięwzięcie zrealizowano w ramach projektu pt. „Wzmocnienie i podniesienie jakości systemu kształcenia zawodowego w Powiecie Łukowskim” realizowanego przez Powiat Łukowski w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Lubelskiego na lata 2014 – 2020, współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego, Osi priorytetowej 12 Edukacja, kwalifikacje i kompetencje Działania 12.4 Kształcenie zawodowe.




Nowe umiejętności kelnerów ZS nr 2 

18 – osobowa grupa uczniów ZS nr 2 w Łukowie kształcących się w zawodzie kelner bardzo pracowicie spędziła pierwszy tydzień ferii zimowych. Uczniowie wzięli udział w 20-godzinnym kursie barmańskim. W trakcie czterech dni warsztatów młodzież zgłębiała tajniki barmaństwa klasycznego. Uczestnicy uczyli się przyrządzania drinków różnymi technikami, mieszania ze sobą składników oraz sposobów zdobienia gotowych koktajli. W trakcie kursu był też czas na poznanie historii barmaństwa oraz teorii miksologii. 
Warsztaty odbyły się w ramach realizacji projektu pt. „Wzmocnienie i podniesienie jakości systemu kształcenia zawodowego w Powiecie Łukowskim” realizowanego przez Powiat Łukowski w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Lubelskiego na lata 2014 – 2020, współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego, Osi priorytetowej  12 Edukacja, kwalifikacje i kompetencje Działania 12.4 Kształcenie zawodowe. Również składniki, które wykorzystywali uczniowie zostały zakupione z funduszy pozyskanych w ramach powyższego projektu.   
Zajęcia prowadził p. Dariusz Olszewski – nauczyciel przedmiotów zawodowych w ZS nr 2 w Łukowie.    



Rekrutacja do projektu „Wzmocnienie i podniesienie jakości systemu kształcenia zawodowego w Powiecie Łukowskim”


Uczniowie Technikum nr 2 oraz Branżowej Szkoły I Stopnia nr 2 z Oddziałami Integracyjnymi w Zespole Szkół nr 2 w Łukowie mogą do końca lutego wziąć udział w rekrutacji do projektu pt. „Wzmocnienie i podniesienie jakości systemu kształcenia zawodowego w Powiecie Łukowskim” realizowanego przez realizowanego przez Powiat Łukowski współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, realizowanego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Lubelskiego na lata 2014-2020, Oś Priorytetowa 12 Edukacja, kwalifikacje i kompetencje, Działanie 12. 4 Kształcenie zawodowe.


Szczegółowe informacje o naborze można uzyskać u koordynatora szkolnego projektu p. Agnieszki Cichosz. 


Informacja o realizacji projektu „Wzmocnienie i podniesienie jakości systemu kształcenia zawodowego w Powiecie Łukowskim” w I semestrze roku szkolnego 2018/2019


W I semestrze roku szkolnego 2018/2019 rozpoczęła się realizacja działań zaplanowanych w ramach projektu „Wzmocnienie i podniesienie jakości systemu kształcenia zawodowego w Powiecie Łukowskim”, współfinansowanego ze środków UE. We wrześniu powołana została Komisja rekrutacyjna, która przeprowadziła nabór uczniów chętnych do udziału w zajęciach dodatkowych oraz innych formach wsparcia. Zrekrutowano: 
technik hotelarstwa – 18 uczniów
kelner – 12 uczniów
technik urządzeń i systemów energetyki odnawialnej – 30 uczniów
kucharz – 9 uczniów, w tym 4 z niepełnosprawnościami.
Łącznie projektem zostało objętych 69 uczniów oraz 10 nauczycieli.
Uczniowie ZS 2 wzięli udział w jednych lub dwóch zajęciach dodatkowych, odbywających się poza tygodniowym planem lekcji, realizowanych przez dziewięciu nauczycieli przedmiotów zawodowych.  
Ogółem zrealizowano 225 godz. zajęć dodatkowych: IX – 6h, X-67h, XI – 88h, XII – 64h, I – 1h (do 14.01). Zajęcia przybierają różną formę – często warsztatową, np. zajęcia gastronomiczne czy dla kelnerów. Podczas nich uczestnicy wykorzystują pomoce dydaktyczne, materiały i składniki spożywcze zakupione w ramach projektu. Programy zajęć dodatkowych obejmują treści, których nie ma w podstawach programowych, tak aby uczniowie mogli poszerzyć wiedzę zawodową i nabyć nowe umiejętności. 
 Uczniowie kształcący się w zawodzie technik urządzeń i systemów energetyki odnawialnej wzięli udział w dwóch wyjazdach do Narodowego Centrum Badań Jądrowych w Świerku (18.X.2018 i 14.01.2019), których celem było zwiedzenie reaktora Maria oraz udział w wykładach prowadzonych przez naukowców z NCBJ.
Uczniowie kształcący się w zawodzie kucharz odbyli kurs pt. „Smacznie, zdrowo, narodowo” przeprowadzony przez wykonawcę zewnętrznego wyłonionego w ramach procedury przetargowej.
Nauczyciele ZS nr 2 opracowali szczegółowe opisy techniczne sprzętów, narzędzi i wyposażenia zaplanowanych do zakupu w ramach projektu.
Dwóch nauczycieli zawodu technik urządzeń i systemów energetyki odnawialnej wzięło udział w kursie z obsługi programu kosztorysowego Norma Expert.
Opracowanie informacji: Agnieszka Cichosz – szkolny koordynator Projektu.  


Technicy urządzeń i systemów energetyki odnawialnej w NCBJ w Świerku

14 stycznia  2019 r. 15 -osobowa grupa uczniów kształcących się w zawodzie technik urządzeń i systemów energetyki odnawialnej, pod opieką p. Adama Suleja, uczestniczyła w wycieczce do Narodowego Centrum Badań Jądrowych w Świerku. Główną atrakcją wyjazdu był Reaktor Maria - jedyny (od 1995 r.) działający polski reaktor jądrowy noszący imię Marii Skłodowskiej-Curie. Uczniowie uczestniczyli w wykładzie teoretycznym przybliżającym zasady działania reaktora, a następnie w zwiedzaniu jednostki badawczo-rozwojowej i oglądaniu urządzenia. Wnętrze reaktora zrobiło na każdym uczestniku wyjazdu duże wrażenie. Reaktor wykorzystywany jest do badań oraz produkcji izotopów promieniotwórczych używanych w medycynie, eksportowanych m. in. do USA. Uczniowie zwiedzili również  Laboratoria Pomiarów Dozymetrycznych oraz Badań Materiałowych, gdzie zapoznali się z    wzorcowaniem (kalibracją) dozymetrycznej aparatury kontrolno-pomiarowej promieniowania gamma i neutronowego, a także mierników skażeń powierzchniowych alfa- i beta- promieniotwórczych,. Ponadto Laboratoria zajmują się: pomiarami skażeń wewnętrznych ludzi za pomocą Licznika Promieniowania Ciała Człowieka, Licznika Promieniowania Tarczycy i pomiarami radiochemicznymi moczu, a także oceną równoważnej i skutecznej dawki obciążającej, badaniami w zakresie dozymetrii promieniowania mieszanego i zastosowań medycznych promieniowania, monitoringiem środowiska i nadzorem radiologicznym terenu ośrodka jądrowego Świerk i Krajowego Składowiska Odpadów Promieniotwórczych w Różanie, także oceną wpływu ośrodka na otoczenie.
Ta niecodzienna lekcja fizyki na pewno na długo pozostanie w pamięci uczniów uczestniczących w wycieczce.
Wyjazd odbył się w ramach realizacji projektu pt. „Wzmocnienie i podniesienie jakości systemu kształcenia zawodowego w Powiecie Łukowskim” realizowanego przez Powiat Łukowski w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Lubelskiego na lata 2014 – 2020, współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego, Osi priorytetowej  12 Edukacja, kwalifikacje i kompetencje Działania 12.4 Kształcenie zawodowe.



Smacznie – zdrowo – narodowo

17 grudnia 2018 r. 9-osobowa grupa uczniów kl. I i II Branżowej Szkoły I stopnia w ZS nr 2 w Łukowie wzięła udział w kursie gastronomicznym pod nazwą „Smacznie, zdrowo, narodowo”. 

Młodzież, pod okiem zewnętrznego instruktora, przygotowywała świąteczne dania. W ciągu sześciu godzin szkolna pracownia gastronomiczna wypełniała się zapachami tradycyjnych bożonarodzeniowych potraw. Jednym z elementów kursu, poza przygotowaniem potraw od podstaw, było ich dekorowanie, na które młodzi adepci sztuki kulinarnej poświęcili dużo czasu. 

Na zakończenie zajęć uczniowie otrzymali certyfikaty, które z pewnością wzbogacą ich CV i będą atutem w czasie poszukiwania pracy. 

Kurs „Smacznie, zdrowo, narodowo” odbył się w ramach realizacji projektu pt. „Wzmocnienie i podniesienie jakości systemu kształcenia zawodowego w Powiecie Łukowskim” realizowanego przez Powiat Łukowski w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Lubelskiego na lata 2014 – 2020, współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego, Osi priorytetowej  12 Edukacja, kwalifikacje i kompetencje Działania 12.4 Kształcenie zawodowe.  

Zapraszamy do oglądania galerii z kursu.



Zajęcia baristyczne z kelnerami

Grupa uczniów z kl. III TK bierze udział w zajęciach baristycznych, które odbywają się w ramach  projektu: „Wzmocnienie i podniesienie jakości systemu kształcenia zawodowego w Powiecie Łukowskim” realizowanego przez Powiat Łukowski w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Lubelskiego na lata 2014 – 2020, współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego, Osi priorytetowej  12 Edukacja, kwalifikacje i kompetencje Działania 12.4 Kształcenie zawodowe.
Celem warsztatów jest nabycie oraz poszerzenie baristycznych umiejętności zawodowych przez uczniów kształcących się w zawodzie kelner. W trakcie zajęć młodzież zapoznaje się z: wyposażeniem technicznym stosowanym w procesie parzenia kawy, metodami prowadzenia procesu parzenia kawy, zasadą działania  ekspresów i młynków do kawy , prawidłowym sporządzeniem różnych rodzajów kaw. 
Młodzi adepci sztuki baristycznej do przyrządzenia napoju mającego „czarność węgla, przejrzystość bursztynu, zapach mokki i gęstość miodowego płynu” wykorzystują składniki zakupione w ramach w/w projektu.  



Warsztaty gastronomiczne dla uczniów klasy III TH A

Grupa uczniów z kl. III TH A bierze udział w warsztatach „Czym chata bogata w oczach hotelarza”. Zajęcia odbywają się w ramach  projektu: „Wzmocnienie i podniesienie jakości systemu kształcenia zawodowego w Powiecie Łukowskim” realizowanego przez Powiat Łukowski w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Lubelskiego na lata 2014 – 2020, współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego, Osi priorytetowej  12 Edukacja, kwalifikacje i kompetencje Działania 12.4 Kształcenie zawodowe.
Celem zajęć jest uzupełnienie przez uczniów kształcących się w zawodzie technik hotelarstwa wiedzy branżowej z zakresu gastronomii w hotelarstwie i podwyższenie kompetencji w zakresie umiejętności przyrządzania potraw i napojów śniadaniowych. Wykorzystując składniki zakupione w ramach projektu, młodzież przygotowuje elementy śniadań charakterystyczne dla każdego z typów tego posiłku serwowanego w hotelach np.: kontynentalnego, wiedeńskiego czy angielskiego.    


Zajęcia gastronomiczne dla uczniów Branżowej Szkoły I Stopnia

„Będę mistrzem gastronomii – kuchnie regionalne” oraz „Kuchnia bez zagadek” to nazwy zajęć warsztatowych, w których biorą udział uczniowie kl. I wb i II wb Branżowej Szkoły I Stopnia nr 2 z Oddziałami Integracyjnymi w ZS nr 2 w Łukowie. Zajęcia odbywają się w ramach projektu: „Wzmocnienie i podniesienie jakości systemu kształcenia zawodowego w Powiecie Łukowskim” realizowanego przez Powiat Łukowski w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Lubelskiego na lata 2014 – 2020, współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego, Osi priorytetowej  12 Edukacja, kwalifikacje i kompetencje Działania 12.4 Kształcenie zawodowe.

Celem warsztatów gastronomicznych jest: doskonalenie wiedzy i umiejętności uczniów na temat przygotowania potraw według tradycyjnych i zapomnianych przepisów polskiej kuchni regionalnej. Młodzież poznaje też zagadnień związane z kuchnią świata. 

Podczas zajęć „Będę mistrzem gastronomii – kuchnie regionalne” uczniowie, ze składników zakupionych w ramach projektu, przygotowują klasyczne polskie potrawy związane z określonymi regionami w kraju. Uczą się wykorzystania w kuchni produktów sezonowych. Na warsztatach pt. „Kuchnia bez tajemnic” uczestnicy rozwijają zainteresowania tematyką kulinarną i poznają kuchnie np. meksykańską, włoską, grecką.


Wyjazd uczniów OZE do Świerku

18 października 2018 r. 15-osobowa grupa uczniów kształcących się w zawodzie technik urządzeń i systemów energetyki odnawialnej, pod opieką p. Adama Suleja, uczestniczyła w wycieczce do Narodowego Centrum Badań Jądrowych w Świerku. Główną atrakcją wyjazdu był Reaktor Maria - jedyny (od 1995 r.) działający polski reaktor jądrowy noszący imię Marii Skłodowskiej-Curie. Uczniowie uczestniczyli w wykładzie teoretycznym przybliżającym zasady działania reaktora, a następnie zwiedzili jednostkę badawczo-rozwojową i obejrzeli urządzenia. Wnętrze reaktora zrobiło na młodzieży duże wrażenie. Reaktor wykorzystywany jest do badań oraz produkcji izotopów promieniotwórczych używanych w medycynie, eksportowanych m. in. do USA. Uczniowie byli zadowoleni, że mogli przeżyć taką niecodzienną lekcję fizyki oraz poznać ludzi bez reszty oddanych swojej pasji.

Wyjazd odbył się w ramach realizacji projektu pt. „Wzmocnienie i podniesienie jakości systemu kształcenia zawodowego w Powiecie Łukowskim” realizowanego przez Powiat Łukowski w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Lubelskiego na lata 2014 – 2020, współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego, Osi priorytetowej  12 Edukacja, kwalifikacje i kompetencje Działania 12.4 Kształcenie zawodowe.



Nabór do projektu  „Wzmocnienie i podniesienie jakości systemu kształcenia zawodowego  w Powiecie Łukowskim”

Informujemy, że uczniowie Technikum nr 2 oraz Branżowej Szkoły I Stopnia nr 2 z Oddziałami Integracyjnymi w Zespole Szkół nr 2 w Łukowie mogą do końca września wziąć udział w rekrutacji do projektu pt. „Wzmocnienie i podniesienie jakości systemu kształcenia zawodowego w Powiecie Łukowskim” realizowanego przez realizowanego przez Powiat Łukowski współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, realizowanego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Lubelskiego na lata 2014-2020, Oś Priorytetowa 12 Edukacja, kwalifikacje i kompetencje, Działanie 12. 4 Kształcenie zawodowe.


Cel główny projektu, którego realizacja rozpoczęła się 01.09.2018 r., to  wzrost potencjału zawodowego uczniów oraz nauczycieli kształcenia zawodowego ze szkół Powiatu Łukowskiego do wymagań regionalnego i krajowego rynku pracy poprzez nabycie kwalifikacji, kompetencji i doświadczenia zawodowego oraz wyposażenie pracowni zawodowych, do 31.12.2020 r.


Poniżej lista zajęć, na które trwa rekrutacja:

· Technik hotelarstwa

Tworzenie oferty turystycznej,

Obsługa progr. komp. i portali intern. w hotelarstwie,

Hotelarz szyty na miarę,

Czym chata bogata z oczach hotelarza,

·  Kelner

Zajęcia baristyczne,

· Technik urządzeń i systemów energetyki odnawialnej

Kosztorysowanie w budownictwie –program Norma Expert,

Dobór, montaż i obsługa pomp ciepła,

Projektowanie, montaż i serwisowanie instalacji fotowoltaicznych,

Dokumentacja techniczna w budownictwie – program AutoCad.

· Kucharz (Branżowa Szkoła I Stopnia )

Będę mistrzem gastronomii-kuchnie regionalne

Kuchnia bez zagadek.


Podstawowym warunkiem uczestnictwa w projekcie jest złożenie dokumentów rekrutacyjnych (wzory dokumentów dostępne poniżej).

Szczegółowych informacji uczniom udziela koordynator szkolny projektu p. Agnieszka Cichosz oraz nauczyciele przedmiotów zawodowych.