Gimnazjaliści na konkursie „Zdobądź gwiazdki”
Gimnazjaliści na konkursie „Zdobądź gwiazdki”
w Zespole Szkół Nr 2 w Łukowie
Dnia 29.04.2015 r. w Zespole Szkół Nr 2 w Łukowie odbył się konkurs wiedzy i umiejętności hotelarsko - gastronomicznych pt. „Zdobądź gwiazdki”, w którym wzięli udział uczniowie szkół gimnazjalnych z Powiatu Łukowskiego. Celem przedsięwzięcia było zainteresowanie uczniów zagadnieniami związanymi z hotelarstwem, gastronomią i kelnerstwem oraz podnoszenie poziomu ich wiedzy i umiejętności z tego zakresu.
Konkurs przebiegał w dwóch etapach. W pierwszej turze – eliminacyjnej - uczniowie rozwiązywali test składający się z 20 pytań. Na podstawie jego wyników zostały wyłonione trzyosobowe drużyny, które wzięły udział w finale.
W drugim etapie młodzież musiała wykazać się kreatywnością, zdolnościami manualnymi, wiedzą i umiejętnościami praktycznymi. Zawodnicy rozegrali pięć konkurencji, w tym trzy indywidualne i dwie drużynowe. W pierwszym zadaniu uczestnicy wykazali się zręcznością, sprawnością i refleksem, gdyż wykonywali slalom z tacą kelnerską. Młodzież musiała jak najszybciej pokonać tor przeszkód niosąc na tacy kubki wypełnione wodą. Najlepszy w tej konkurencji okazał się przedstawiciel drużyny.... Kolejna konkurencja to dekoracyjne składanie serwetek w ograniczonym czasie. Tu punktowane były dokładność i ilość wykonanych złożeń. Zawodnicy zaskoczyli jury znajomością nazw prezentowanych wzorów, jak również pieczołowitością wykonania zadania. Wszyscy otrzymali najwyższe noty. Następnie startujący przystąpili do dekorowania koktajli bezalkoholowych z udostępnionych produktów w czasie 7 minut. Do swojej dyspozycji mieli świeże owoce i ozdoby koktajlowe. Uczniowie wykazali sie pomysłowością oraz zręcznością. Do wykonania tego zadania uczniowie przygotowali się perfekcyjnie. Ich prace cechowały się estetyką wykonania, inwencją twórczą oraz fantazją. Na uwagę zasługuje również zręczność w umieszczeniu kompozycji na kieliszku z napojem.
Dwie ostatnie konkurencje wymagały wykazania się umiejętnością współpracy zespołowej, z czego zawodnicy wywiązali się znakomicie. Uczestnicy zredagowali zaproszenie do przyjazdu do hotelu Powstały oryginalne prace, które naprawdę mogły by zachęcić niejednego potencjalnego klienta do odwiedzin Ziemi Łukowskiej. W ostatnim zadaniu gimnazjaliści przedstawiali autorskie propozycje nakrycia wiosennego stołu. Konkurencja wymagała wcześniejszego przygotowania elementów dekoracji. Walka o punkty w tym zadaniu była wyjątkowo zacięta. Ilość i jakość przywiezionych akcesoriów zaskoczyła organizatorów. Młodzież w ciągu 15 minut wyczarowała tak różnorodne aranżacje stołów, że jury miało prawdziwy orzech do zgryzienia w trakcie oceniania. Stoły nabrały szczególnego charakteru, gdyż połączenie elementów przywiezionych przez gimnazjalistów z zastawą udostępnioną przez organizatorów przyniosło nadspodziewanie dobre efekty.
W trakcie trwania konkursu odbył się pokaz umiejętności barmańskich w wykonaniu Kacpra Smarza i Adriana Murawca z kl. III TK, który wzbudził aplauz widowni.
Najwięcej punktów i pierwsze miejsce zdobyli uczniowie z Zespołu Oświatowego w Mysłowie, drugie miejsce zajęli gimnazjaliści z Zespołu Oświatowego w Stoczku Łukowskim, a trzecie z Zespołu Szkół w Zagoździu.
Dziękujemy wszystkim uczestnikom oraz opiekunom za udział w konkursie, a zwycięzcom serdecznie gratulujemy. Zapraszamy do zapoznania się z fotoreportażem z konkursu.
Przedsięwzięcie koordynowały p. Lucyna Grono i p. Agnieszka Cichosz, przy współpracy: p. Ewy Krüger, p. Grzegorza Dziurdziaka i p. Dariusza Olszewskiego.