Światowy Dzień Żywności w ZS nr 2 w Łukowie

26.10.2022 r. uczniowie klasy: I TŻA, I TŻB oraz II TEŻ kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyli w nietypowych zajęciach zawodowych. W związku z wypadającym w październiku Światowym Dniem Żywności uczniowie wysłuchali prelekcji p. Eweliny Rzepaczek – Zacharek, koordynatorki projektów edukacji żywieniowej z Federacji Polskich Banków Żywności. Celem przedsięwzięcia było zapoznanie młodzieży z ideą banków żywności, zasadami ich funkcjonowania oraz uświadomienie uczniów w zakresie niemarnowania żywności.

Udział w zdalnej lekcji kończył obchody Światowego Dnia Żywności w ZS nr 2 w Łukowie. Wcześniej uczniowie brali udział w konkursie „Potrawa zero waste”. Zadaniem konkursowiczów było opracowanie receptury oraz wykonanie dania zgodnie z zasadą minimalizowania strat produkcji. Zwyciężczyniami konkursu zostały: Hanna Łukasik, Patrycja Świder i Agata Czubek. 

Ponadto młodzież rozpoczynająca swoją przygodę z zawodem technik żywienia i usług gastronomicznych zapoznawała się z różnymi punktami widzenia na temat odżywiania oraz pozyskiwania żywności np. na czym polega freeganizm. Uczniowie rozwiązywali też kwiz sprawdzający ich orientację w zagadnieniach gospodarowania zasobami żywieniowymi. 

Przedsięwzięcie szkolne zainicjowały i przeprowadziły: p. L. Grono, p. E. Krüger i p. A. Cichosz – nauczycielki przedmiotów zawodowych. 



Galeria