Szef Marcin Budynek ponownie w progach ZS2 - „Postawiliśmy na drób”
Tatar z kaczki na chrupiącej zbożowej grzance, wątróbka z cebulką i jabłkiem w sosie miodowym, risotto z brokułem i kurczakiem, pierś z kurczaka z warzywami, puree z selera w sosie musztardowym z grillowaną piersią z kurczaka, sałatka z kurczaka i warzyw. To tylko kilka propozycji, które nasza młodzież wykonała podczas warsztatów kulinarnych z mistrzem Marcinem Budynkiem. W trakcie tego niesamowitego i pełnego inspiracji spotkania, grupa 20 uczniów wysłuchała prelekcji na temat polskiego mięsa drobiowego, poznała gatunki drobiu, ich charakterystykę, pochodzenie, a także uzyskała praktyczne informacje na temat sposobów jego przyrządzania – prawidłowego podziału tuszki, przyprawiania czy też obróbki termicznej. O walorach odżywczych i pozytywnych aspektach spożywania mięsa na wykładzie opowiedziała zawodowa dietetyczka. Następnie pod czujnym okiem szefów kuchni zgłębialiśmy tajniki tego produktu. Takie lekcje zostają na długo w pamięci, a dla młodzieży są szansą na doskonalenie swoich kulinarnych umiejętności.
Nasza szkoła jest jedną z 30 szkół w kraju, w której odbywają się tego typu zajęcia. W ubiegłym roku pracowaliśmy na wołowinie.
Składamy serdeczne podziękowania Akademii Kulinarnej Marcina Budynka, Związkowi Polskie Mięso za umożliwienie młodzieży i nauczycielom naszej szkoły uczestniczenia w tych niecodziennych wydarzeniach. Naszą inicjatywę poprzez podarowanie swoich wyrobów, które były prezentami dla prowadzących warsztaty wsparły Zakłady Mięsne Łuków i Zakład Mleczarski Lumiko z Łukowa.
Spotkanie zorganizowała nauczycielka przedmiotów zawodowych - pani Anna Przeździak.