Uczniowie ZS2 na Warsaw Food Expo
17.05.2023 r. uczniowie Technikum nr 2 kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyli w targach Warsaw Food Expo.
Jest to jedna z dwóch najważniejszych imprez branżowych w Polsce prezentująca sektor spożywczy.
Celem wyjazdu było zapoznanie się młodzieży z kompleksową i szeroką ofertą produktów spożywczych dla sieci handlowych, dystrybutorów i hurtowni a także sektora HoReCa. Podczas zwiedzania poszczególnych stref tematycznych: WELLFOOD, (suplementy diety, żywność funkcjonalna, żywność free from), VEGE (żywność dla wegan i wegetarian), CONVENIENCE (produkty ready-to-eat, ready-to-heat, ready-to-cook), PREMIUM FOOD (żywność z oznaczeniami jakości takimi jak chroniona nazwa pochodzenia, chronione oznaczenie geograficzne, gwarantowana tradycyjna specjalność), ORGANIC (żywność ekologiczna) uczniowie przekonali się, jak wiele możliwości oferuje branża spożywcza i jak bardzo jest różnorodna. Mogli też zorientować się w jak wielu aspektach przyjdzie się im kształcić, ale i jak wielkie możliwości stoi przed nimi do wyboru po ukończeniu szkoły ponadpodstawowej.
Opiekę nad uczniami sprawowały: p. Lucyna Grono – inicjatorka wyjazdu, p. Ewa Kruger i p. Agnieszka Cichosz.