Uczniowie ZS nr 2 na III Wojewódzkim Konkursie Wiedzy Gastronomicznej

Uczniowie klasy III WB: Przemysław Kucia i Mateusz Borkowski wzięli udział w III Wojewódzkim Konkursie Wiedzy Gastronomicznej, który odbył się w SOSW w Lublinie.
Celem konkursu było: rozwijanie zainteresowań uczniów w zawodzie kucharz, podniesienie poziomu kształcenia oraz integracja i prezentacja osiągnięć uczniów z różnych szkół województwa lubelskiego.
Głównym zadaniem uczestników było rozwiązanie testu z zakresu podstawy programowej dla zawodu kucharz, a tematyką wiodącą w bieżącym roku były zagadnienia z zakresu oceny towaroznawczej mleka i przetworów mlecznych oraz ich zastosowania w produkcji gastronomicznej.
Turniej zorganizowany był pod honorowym patronatem Lubelskiego Kuratora Oświaty, Wojewody Lubelskiego, Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Lublinie oraz Uniwersytetu Przyrodniczego – Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii, który też sprawował merytoryczną opiekę nad przedsięwzięciem. Współorganizatorem działania było Biuro ds. Osób Niepełnosprawnych Urzędu Miasta Lublin.
Nasi reprezentanci wykazali się dużą wiedzą i zaangażowaniem, czego im serdecznie gratulujemy!
Uczniów do konkursu przygotowywała p. L. Grono, a opiekę w czasie wyjazdu sprawowała również p. A. Kołodziej.