Warsztaty gastronomiczne – „Stawiam na wołowinę”

12 stycznia młodzież naszej szkoły miała okazję szkolić się pod czujnym okiem szefów kuchni: pana Marcina Budynka, pana Mateusza Poniatowsiego i pana Kamila Babkowskiego. ZS nr 2 w Łukowie jest jedną z 10 szkół w kraju, która przystąpiła do projektu informacyjno-promocyjnego, pt. „Stawiam na wołowinę!” organizowanego przez Związek Polskie Mięso. Głównymi założeniami projektu jest dokształcanie uczniów szkół gastronomicznych w zakresie wykorzystania polskiego mięsa wołowego. Dzięki profesjonalizmowi p. Marcina Budynka, doświadczonego szefa kuchni, specjalizującego się w przygotowywaniu potraw z mięsa, uczniowie zdobywali wiedzę i doświadczenie przydatne w późniejszej pracy zawodowej. Nasze potkanie podzielone zostało na dwa etapy: teoretyczny wykład dotyczący jakości i wartości odżywczej mięsa wołowego oraz praktyczne warsztaty kulinarne. W trakcie wykładów uczniowie mogli zapoznać się z charakterystyką wysokiej jakości wołowiny kulinarnej. Omówione zostały również najpopularniejsze  bydła, charakterystyczne dla polskich hodowli. Ponadto, merytoryczna prelekcja podkreśliła odżywcze właściwości mięsa wołowego oraz przybliżyła istotę jego obróbki kulinarnej. Podczas wykładu szef kuchni – p. Marcin Budynek zaprezentował uczniom poszczególne, kulinarne elementy wołowe, omawiając szerzej każdy z nich. Nie mogło zbraknąć także informacji na temat dojrzewania oraz sezonowania wołowiny, procesu niezwykle istotnego z punktu widzenia jakości i późniejszej smakowitości tego mięsa. W wykładzie brali udział wszyscy uczniowie szkół gastronomicznych. W części warsztatowej „Stawiam na wołowinę!” udział wzięło 20 uczniów naszej szkoły, którzy zostali podzieleni na 2- 4 osobowe zespoły. Każdy z nich musiał zmierzyć się z innym przepisem, m.in. na: tatar wołowy z piklami serwowany na soli, burgery wołowe z warzywami, sałatkę z polędwicą wołową, stek bavette na kremowym puree z grillowanymi warzywami, makarony z warzywami, siekaną wołowinę w orientalnych smakach. Nad kulinarnymi działaniami uczniów przez cały czas czuwał p. Marcin Budynek, instruując, pokazując i ucząc odpowiedniego przygotowania mięsa wołowego. Oprócz nacisku na kulinarną obróbkę mięsa, szef kuchni podkreślał także istotę odpowiedniej dekoracji dania, zdradzając przydatne triki oraz oryginalne pomysły. Dla niektórych młodych kucharzy była to pierwsza okazja do pracy z polską wołowiną! Pokazuje to jak ważne jest szkolenie młodzieży gastronomicznych szkół średnich, tak by w przyszłości mogła ona budować restauracyjny potencjał Polski oraz przyrządzać mięso w odpowiedni sposób, wydobywając z niego zarówno wartości odżywcze jak i unikalne walory smakowe.Zachęcamy do obejrzenia relacji z tego wydarzenia. Zespół Szkół nr 2 składa serdeczne podziękowania Przedsiębiorstwu Produkcyjno – Handlowemu „Agro-Top” za podarowanie firmowych produktów, które otrzymali nasi szefowie wraz z ekipą. Organizatorką przedsięwzięcia była p. Anna Przeździak, nauczyciel przedmiotów zawodowych.