Wyjazd edukacyjny do Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie

W dniu 17.11.2022 r. uczniowie klas: II BB, III BB, I TŻA, II TŻA i IV HGA wzięli udział w wyjeździe edukacyjnym do Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Młodzież naszej szkoły  po przyjeździe do Wilanowa odwiedziła restaurację  Bajgle i Bąble-Breakfest&Coffee, aby zjeść smaczne śniadanie 

i delektować się pyszną kawą lub herbatą. Każdy zestaw śniadaniowy składał się z bajgla, czyli drożdżowej bułeczki w kształcie oponki.

Następnie uczestnicy wycieczki udali się do Scriptorium Villa Nova. Tam zgłębiali arkana  arcytrudnej dla współczesnego młodego człowieka  sztuki eleganckiego, starannego, odręcznego pisania. Kreślenie liter stalówką w stylistyce XVII-wiecznego pisma kancelaryjnego wymagało od uczniów niemałego wysiłku, skupienia i zaangażowania. Ćwiczenia kaligraficzne rozwijały kreatywność, umożliwiały wyrażenie emocji i kształciły uważność, czyli tak ważne w XXI wieku umiejętności. 

Nasi uczniowie wzięli także udział w warsztatach kulinarnych: Smaki Warszawy. Edukatorzy kulinarni w pierwszej części spotkania przedstawili prezentację multimedialną dotyczącą zróżnicowanej kuchni warszawskiej w latach dwudziestolecia międzywojennego. Do popularnych dań serwowanych w latach dwudziestych i trzydziestych XX wieku należały m.in.: auszpiki, flaki, smażone minogi, wołowina, cielęcina, befsztyki, galantyny, karp po żydowsku, jesiotr zapiekany, zupa rakowa, pieczone pulardy i kapłony oraz  wołowe policzki. W drugiej części warsztatów, pod czujnym okiem kucharzy, młodzież ZS nr 2 przygotowała danie obiadowe: dorsza zapiekanego w sosie rakowym, ziemniaki puree, pieczoną dynię, chipsy z jarmużu i skorzonerę oraz przyrządziła melbę - popularny w okresie międzywojnia deser. Wszyscy z apetytem, przy elegancko nakrytym stole, skonsumowali posiłek typowy dla kuchni warszawskiej. 

Podróż do Wilanowa okazała się niezwykłym przeżyciem dla przyszłych kucharzy, techników żywienia i usług gastronomicznych  oraz techników hotelarstwa, z całą pewnością ułatwi młodzieży  zaplanowanie kariery zawodowej. Przedsięwzięcie zorganizowały: p. Joanna Pucyk i p. Anna Przeździak.



Galeria