Z wizytą w staropolskiej kuchni oraz scriptorium.

18 uczniów ZS nr 2 w Łukowie uczestniczyło w warsztatach kulinarnych oraz kaligraficznych zorganizowanych przez edukatorów historycznych Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Na początku wizyty w tym przepięknym miejscu uczniowie udali się do historycznego  namiotu zaaranżowanego na dawne scriptorium. Ten wywodzący się z języka łacińskiego termin oznacza nie tylko  średniowieczną nazwę pulpitu do pisania i czytania , ale także określa całość warsztatu pisarskiego. Młodzież naszej szkoły zasiadła przy drewnianych pulpitach, by wysłuchać wykładu na temat historii pisma i poznać najstarsze przykłady pisemnych przekazów oraz dawne narzędzia pisarskie. Prowadzący zajęcia wyjaśnił czym jest sztuka kaligrafii, czyli pięknego i kunsztownego pisania. Pokazał kursywę angielską zwaną cancellarescą powszechnie stosowaną w czasach Króla Jana III. Po krótkim wykładzie uczniowie wzięli  do ręki stalówki w obsadkach, przyjęli odpowiednią postawę pisarską i rozpoczęli ćwiczenia kaligraficzne. Kunsztowna sztuka kreślenia liter okazała się na początku niełatwa, ale później bez wielkich problemów wszyscy podziwiać mogli smukłość, czytelność fantazyjność i elegancję własnoręcznie napisanych liter. Następnie młodzież ZS nr 2 udała się do Villi Intrata, gdzie odbywały się zajęcia  prowadzone przez  edukatorów kulinarnych.Na wstępie uczniowie odbyli spacer do ogrodu, w którym rosły różnorodne zioła, szparagi, poziomki i truskawki. Dowiedzieli się tam ,że kuchnia staropolska pełna była wyrafinowanych i oryginalnych smaków, stanowiła połączenie kultur zachodnich i wschodnich. Sarmaci, a także Król Jan III, cenili sobie rozmaitość przypraw. Do potraw dodawano: szafran, imbir, pieprz, cynamon, goździki, gałkę muszkatołową oraz oliwki, kapary i rodzynki. Następnie uczestnicy zajęć udali się do oranżerii, gdzie pod okiem profesjonalnych kucharzy i edukatorów kulinarnych przygotowywali dania według przepisów zamieszczonych w najstarszych polskich książkach kucharskich. Pierwszą potrawą był: jesiotr zapiekany z dodatkiem mleka i wiórkami z czerwonej cebuli, czarna soczewica oraz szparagi, fasolka szparagowa, cukinia w  sosie rabarbarowym. Największą atrakcją kulinarną dla uczniów  okazał się serwowany do wymienionych dań  chrobotek, czyli porost rodem ze Skandynawii. Na deser młodzież przygotowała kaszę manną z utartym piernikiem, serem mascarpone, płatkami migdałowymi, z dodatkiem gotowanych moreli i lawendy. Na koniec wszyscy zasiedli przy stole i w miłej atmosferze degustowali dania staropolskiej kuchni. Te zajęcia z całą pewnością przyczynią się do rozwijania pasji kulinarnych, ale i do wzbogacenia wiedzy dotyczącej kuchni historycznej.

 

 


Galeria