ZS 2 wśród 10 najlepszych szkół gastronomicznych w kraju!

W piątek - 10 marca br. w Instytucie Kulinarnym Transgourmet odbył się 1. Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa Wieprzowego i Wołowego. Celem konkursu było przede wszystkim zaprezentowanie jakości oraz walorów smakowych polskiego mięsa. 

O puchar walczyło dziesięć dwuosobowych zespołów składających się z młodych adeptów sztuki kulinarnej reprezentujących szkoły gastronomiczne z terenu całej Polski, a wśród nich reprezentacja naszej szkoły – uczennice klasy II TEŻ: Amelia Hrycaj i Wiktoria Wilga. Zadaniem uczestników było przygotowanie dania głównego z wykorzystaniem wybranego rodzaju polskiego mięsa wieprzowego i wołowego, jak również produktów regionalnych i sezonowych. Nasza ekipa przygotowała grasicę cielęcą na kapuścianym gniazdku, pikle kalafiorowe, lubelską lemieszkę skąpaną w trufli oraz sos  z szalotek na bazie cydru lubelskiego i regionalnego miodu. Tym niezwykłym połączeniem smaków, dziewczyny wywalczyły sobie 5 miejsce w Polsce!

Serdecznie gratulujemy! 

Do konkursu uczennice przygotowała p. Anna Przeździak. Jego organizatorem był Związek Polskie Mięso, a podmiotem odpowiedzialnym za realizację Akademia Kulinarna Marcina Budynka. Wydarzenie zostało objęte patronatem honorowym przez Klub Szefów Kuchni zrzeszający najwybitniejszych kucharzy w Polsce. Patronem medialnym wydarzenia był  „Przegląd Gastronomiczny”.



Galeria