Wyjazd na targi Warsaw Gastro Show Dnia 27 października 2016r. uczniowie Technikum Nr 2 kształcący się w zawodach: technik hotelarstwa i kelner uczestniczyli w targach Warsaw Gastro Show zorganizowanych przez firmę PTAK WARSAW EXPO. Młodzież słuchała wykładów miedzy innymi na temat kolumbijskiej kawy, kawy esspresso, techniki i technologii gastronomicznej. Uczniowie obserwowali pokazy kulinarne „Co jedzą Polacy z internetu”, przygotowanie shusi a także parzenie cejlońskiej herbaty. Młodzież kibicowała przedstawicielkom naszej szkoły w IX Mistrzostwach Polski Kelnerów. Wycieczka odbyła się we współpracy nauczycieli przedmiotów zawodowych z bibliotekarzem I.Kalczewską. Młodzieżą podczas wyjazdu opiekowali się : p.G.Dziurdziak, p.D.Olszewski, p.I.Kalczewska.  

Czytaj więcej

   Wyjazd na Fermę Wiatrową w Korytnicy Dnia 19 października 2016 r. nauczyciel przedmiotów zawodowych p.Paweł Salamończyk oraz uczeń III TE Cezary Niezabitowski uczestniczyli w wyjazdowym posiedzeniu Komisji Rolnictwa i Ochrony Środowiska Rady Powiatu Łukowskiego. Celem wyjazdu było zapoznanie się z działalnością Farmy Wiatrowej Korytnica. Przedstawiciele naszej szkoły zaznajomili się z genezą oraz etapami wdrożenia inwestycji. Farma wiatrowa na terenie gminy Korytnica składa się z 25 turbin o mocy 3,3MW każda. Odległości turbin od zabudowań mieszkalnych wynosi ok. 500- 800 m. Wiatraki należą do grupy urządzeń tego typu najnowocześniejszych na świecie. Dopiero po raz drugi stawiane były w Europie, a w Polsce po raz pierwszy.  

Czytaj więcej

  Klasa 2 TTŻ w zakładzie przetwórstwa zbóż. Uczniowie ZS Nr 2, kształcący się w zawodzie technik technologii żywności oraz nauczyciel przedmiotów zawodowych L. Grono mieli okazję zwiedzić Przedsiębiorstwo PHUP K.W.S. ŻABCZYŃSCY Sp.J., które jest wielozakładową firmą działającą w zakresie przetwórstwa zbóż i piekarstwa. W skład przedsiębiorstwa, z ponad siedemdziesięcioletnim stażem w branży zbożowo-młynarskiej, wchodzą m.in. łukowskie młyny wyposażone w nowoczesną technologię przemiału oraz zakładowe laboratorium do oceny jakości surowca i produkowanych przetworów. Zakład ma wdrożone systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności. Dziękujemy P. Sławomirowi Żabczyńskiemu za umożliwienie zwiedzania zakładu oraz pracownikom za życzliwość i profesjonalne przedstawienie specyfiki branży adeptom przemysłu spożywczego. Działanie jest realizowane w ramach programu „Od ucznia do profesjonalisty”. 

Czytaj więcej

  Konkurs „Zainspirowani cytatami” Wszystkich uczniów ZS Nr 2 w Łukowie zapraszamy do udziału w konkursie „Zainspirowani cytatami”. Zadaniem uczestników jest odgadnięcie autora i tytułu dzieła, z którego został zaczerpnięty cytat. Fragmenty do odgadnięcia w języku angielskim wraz z polskim tłumaczeniem będą udostępniane w gablocie na pierwszym piętrze. Informacje o regulaminie oraz o szczegółach przedsięwzięcia zainteresowani znajdą u p. Iwony Świć – nauczyciela języka angielskiego i u p. Agnieszki Cichosz – nauczyciela bibliotekarza oraz na gazetce w gablocie. Serdecznie zapraszamy do udziału w konkursie!  

Czytaj więcej

  Wycieczka w Bieszczady „Połonin czar ma taką moc, Że gdy je ujrzysz pierwszy raz, Wrócić chcesz znów za rok, Z poranną rosą czekać dnia...” A. Starzec, „Bieszczadzkie reggae” W dniach10-12.10.2016 18 uczniów z klas: ITH,IITK,IITH,IIITK,IVTH uczestniczyło pod opieką p. J.Pucyk oraz ks. P.Osińskiego w wycieczce w Bieszczady. Pierwszego dnia wyprawy młodzież zwiedziła Muzeum Budownictwa Ludowego w Sanoku. Jest to jedna z najpiękniejszych, a zarazem unikatowych placówek muzealnych w Polsce. Park Etnograficzny zajmuje 38 ha i znajduje się w nim 150 obiektów.  W specjalnie oddzielonych sektorach zaprezentowano dziedzictwo kulturowe polsko-ukraińskiego pogranicza we wschodniej części polskich Karpat. Ten obszar naszego kraju zamieszkiwali: Bojkowie, Łemkowie, Pogórzanie, Dolinianie. Na szczególną uwagę w skansenie zasługuje sektor przedstawiający architekturę galicyjskiego rynku małego miasteczka z przełomu XIX i XX wieku. Wokół rozległego placu podziwiać można było drewniane domy z wiernie odtworzoną architekturą wnętrz. Spacerując wraz z przewodnikiem po tym kompleksie miejskim, młodzież zwiedziła warsztaty rzemieślnicze: zegarmistrza, fryzjera, stolarza, szewca, krawcowej. a także: remizę strażacką, pocztę, karczmę,szkołę, urząd gminy, dom policjanta, mieszkanie lekarza oraz XIX- wieczną cerkiew. Wizyta w skansenie przybliżyła uczestnikom wycieczki obraz życia, pracy i wypoczynku mieszkańców galicyjskiego miasteczka. Z Sanoka uczniowie udali się do Kalnicy-wsi położonej w gminie Cisna ok.600 m n.p.m na wschodnim stoku góry Krzemienna. Tam w malowniczo położonym miejscu, nieopodal Bieszczadzkiego Parku Narodowego, znajdowało się Centrum Wypoczynkowo-Konferencyjne „Bogdanka”. Drugi dzień pobytu młodzieży przebiegał niezwykle interesująco. Rankiem uczniowie udali się na wędrówkę, której celem było zdobycie Połoniny Wetlińskiej- najpopularniejszego masywu górskiego w Bieszczadach Zachodnich. Na szlaku podziwialiśmy trzy piętra roślinne: pogórzy,czyli dolin, sięgające 700-800 m n.p.m, regla dolnego, sięgające do 1150 m n.p.m oraz połonin, czyli łąk wysokogórskich. Mimo trudnych warunków atmosferycznych (błoto, silny wiatr, liczne kałuże wody, śliskie ścieżki) zmęczeni,ale weseli uczestnicy wyprawy dotarli na szczyt,podziwiając rozległe widoki .Wszyscy odpoczęli w najwyżej położonym bieszczadzkim schronisku „Chatka Puchatka”. Po powrocie do obiektu hotelowego strudzeni uczniowie udali się do kuchni, w której „królował” kuchmistrz p.Jacek Paraniak. Przeprowadził on warsztaty ph. „Kulinarne smaki Podkarpacia”. Na początku przedstawił tradycje kuchni bieszczadzkiej, która kształtowała się pod wpływem różnych grup etnicznych: Bojków, Łemków, Węgrów, Rusinów, Ukraińców i mieszkańców Galicji. Do najpopularniejszych dań tego regionu Polski należały: mamałyga (gęsta potrawa z rozdrobnionej kukurydzy),maczanka, zalewajka, kwaśnica, fuczki, proziaki, knysze i langosze. Następnie nasi uczniowie przystąpili do sporządzania takich potraw jak: fuczki,czyli placki z ciasta naleśnikowego z kapustą, placki ziemniaczane przekładane sosem jabłkowym z frużeliną z borówki, chrust naleśnikowy, gruły i proziaki. Każdy z uczestników warsztatów miał możliwość degustacji wymienionych dań przy wspólnym stole. Trzeciego dnia wycieczki młodzież udała się nad Jezioro Solińskie, czyli największy sztuczny zbiornik retencyjno-energetyczny w Polsce. Powstał on w 1968 roku poprzez spiętrzenie wód Sanu i Solinki. Budowa zapory trwała aż 9 lat. W drodze powrotnej do Łukowa zwiedziliśmy Sandomierz. Tam podziwialiśmy kamienice mieszczańskie wokół Rynku Starego Miasta. Późnorenesansowe domy przykuwały uwagę wszystkich turystów misternie zdobionymi detalami architektonicznymi. Wielką atrakcją pobytu w Sandomierzu było spotkanie ekipy filmowej. Nasi uczniowie wraz z mieszkańcami miasta obserwowali, jak powstaje odcinek „Ojca Mateusza”- popularnego serialu TVP1. Na długo w pamięci pozostanie wszystkim wizerunek wybitnego aktora Artura Żmijewskiego – odtwórcy głównej roli.  

Czytaj więcej

WYNIKI WYBORÓW SAMORZĄDU UCZNIOWSKIEGO NA ROK SZKOLNY 2016/2017 Obecny Samorząd Uczniowski miał za zadanie zadbać, aby wybory odbyły się zgodnie z prawem i czterema podstawowymi zasadami. Są bezpośrednie – byśmy mogli poczuć powagę chwili, tajne, by wybór był obiektywny, równe – byśmy uwierzyli, że mamy takie same prawa, powszechne, bo stanowimy jedność i każdy powinien z pełną świadomością podjąć tę ważną decyzję. W ramach przeprowadzonych w szkole wyborów do Samorządu Uczniowskiego zostali wybrani Wasi przedstawiciele.   A oto skład Samorządu Uczniowskiego na rok szkolny 2016/2017 IZA FILIPEK – przewodniczący  CEZARY REDZIK – z-ca przewodniczącego  MARLENA TOMASIK – skarbnik KONRAD BANY – członek  ALICJA KUCHARSKA – członek   Opiekun samorządu: p. Sylwester Broński Rzecznik praw ucznia: p. Agnieszka Kołodziej   GRATULUJEMY!!!  

Czytaj więcej

  6 Łukowska Noc Kultury w ZS Nr 2 w Łukowie   Miło nam poinformować, że ZS Nr 2 w Łukowie organizuje przedsięwzięcie pod hasłem "Wokół stołu". Odbędzie się ono w ramach 6 Łukowskiej Nocy Kultury zainicjowanej przez Łukowski Ośrodek Kultury.Wydarzenie to będzie miało miejsce dnia 21 października, w godz. 16.00 – 18.00 . W programie zaplanowano: prezentację wybranych fragmentów z ekranizacji dzieł Henryka Sienkiewicza – „Filmowo przy stole", pokazy serwisu synchronicznego oraz improstylu i sztuki flambirowania, dekoracyjne składanie serwetek, prezentację efektów pracy baristy i barmana, odczyt referatów "Tradycje ucztowania" oraz "Potrawy jesienne", a także wystawę woluminów kucharskich pt.„Kulinaria wczoraj i dziś”.Zachęcamy do udziału w tym wydarzeniu !!!   Oficjalna informacja:  http://www.lok.lukow.pl/index.php/248-6-lukowska-noc-kultury

Czytaj więcej

KONKURS NA ULOTKĘ HOTELOWĄ W JĘZYKU ANGIELSKIM Serdecznie zapraszamy do wzięcia udziału w SZKOLNYM KONKURSIE NA ULOTKĘ HOTELOWĄ W JĘZYKU ANGIELSKIM. Celem konkursu jest rozbudzenie u uczniów zainteresowania językiem angielskim zawodowym oraz rozwinięcie umiejętności przygotowania ulotki hotelowej. Zadanie konkursowe polega na przygotowaniu ulotki, istniejącego w rzeczywistości lub stworzonego przez wyobraźnię, hotelu. Praca konkursowa może mieć formę klasycznej ulotki lub prezentacji multimedialnej w programie Power Point. Prace konkursowe należy składać do 4 listopada 2016 do p. Magdaleny Goławskiej- organizatora konkursu.

Czytaj więcej

  DZIEŃ EDUKACJI NARODOWEJ w ZS2 14 października obchodziliśmy w naszej szkole Dzień Edukacji Narodowej. Z tej okazji odbyła się uroczysta akademia, w której uczestniczyli uczniowie, nauczyciele praz pracownicy administracji i obsługi . Pan Dyrektor Krzysztof Okliński zwracając się do nauczycieli podziękował im za pracę, poświęcenie, serce i cierpliwość w kształtowaniu osobowości uczniów. Wyróżniający się nauczyciele otrzymali nagrody.Ważnym punktem uroczystości było ślubowanie uczniów klas I. Ponadto, pierwszoklasiści dokonali prezentacji przed społecznością szkolną, opowiadając, często w sposób żartobliwy o swoich zawodowych aspiracjach. Oprawą muzyczną zajął się jak zawsze Pan Grzegorz Dziurdziak, zespół wokalny zaprezentował kilka znanych i mniej znanych utworów, a prowadzący- uczniowie z klasy III Technikum profesjonalnie wywiązali się ze swego zadania Uroczystość przygotował Pan Sylwester Broński(opiekun Samorządu Uczniowskiego), Pani Magdalena Goławska oraz Pan Grzegorz Dziurdziak.  

Czytaj więcej

Od 17 października do 05 grudnia potrwa zbiórka żywności i maskotek organizowana w ramach akcji „Polacy – Rodakom”. Zebrane dary zostaną przekazane Polakom mieszkającym na Wschodzie, zwłaszcza na Ukrainie. Do paczek dla naszych Rodaków ze Wschodu zbierane będą trwałe artykuły żywnościowe: makaron, ryż, kasza, cukier, mąka, kakao, mleko w proszku, konserwy mięsne lub mięsno – tłuszczowe itp. Obok produktów spożywczych można też dostarczać małe zabawki – przytulanki. Serdecznie zachęcamy do przyłączenia się do tego przedsięwzięcia! Nawet najmniejszy podarowany produkt ma znaczenie przy tworzeniu paczki! Szkolnymi koordynatorkami zbiórki są: p. Katarzyna Świderska i p. Iwona Świć. Akcję zainicjował i patronuje p. Stanisław Gogacz – senator RP.

Czytaj więcej