
Dnia 08.04.2025 w naszej szkole odbyły się obchody Światowego Dnia Zdrowia pod hasłem „Zdrowe początki, pełna nadziei przyszłość”. Hasło podkreślało znaczenie dbania o zdrowie od najwcześniejszych lat życia oraz konieczność inwestowania w zdrową przyszłość kolejnych pokoleń. Na naszym szkolnym korytarzu pojawiło się wiele ciekawych atrakcji. Stoisko pod nazwą „Świat widziany przez alkogogle i narkogogle” miało na celu uświadomienie młodzieży jakie są skutki spożywania alkoholu i innych substancji psychoaktywnych. Dalej, znalazło się również stoisko z samodzielnie przygotowanym przez naszych uczniów napojem izotonicznym ze zdrowych składników. Młodzież miała również okazję skorzystać z profesjonalnych pomiarów, takich jak: analiza składu ciała z wykorzystaniem innowacyjnej technologii BIA oraz pomiar ciśnienia tętniczego krwi i poziomu cukru. Ważną częścią obchodów było także zaprezentowanie programów edukacyjno-profilaktycznych takich jak „ARS czyli jak dbać o miłość”, „Wybierz życie, pierwszy krok”, „Znamię- znam je?” oraz „Podstępne WZW”. Swoją obecnością zaszczyciły nas również przedstawicielki Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Łukowie. Dziękujemy całej społeczności za zaangażowanie w to przedsięwzięcie. K. Zdunek, E. Janiak, L. Grono, E. Krüger

Dnia 09.04.2025r. w ramach obchodów Światowego Dnia Zdrowia, uczniowie naszej szkoły uczestniczyli w prelekcji na temat zdrowego stylu życia. Na spotkaniu zostały poruszone m.in. takie zagadnienia jak: - W jaki sposób właściwie komponować posiłek aby był wartościowy i odżywczy dla młodego człowieka? - Dlaczego picie wody jest tak ważne dla naszego organizmu? - Jaką rolę w procesie regeneracji odgrywa sen? - Dlaczego nie warto spożywać napojów energetycznych? - Jakie korzyści dla organizmu przynosi aktywność fizyczna? Prelegentem była Pani Magdalena Kaźmierak Sadło – dietetyczka z wieloletnim doświadczeniem. E.Janiak

Dnia 09.04.2025r. w ramach obchodów Światowego Dnia Świadomości Autyzmu odbył się konkurs wiedzy na ten temat. W zmaganiach wzięło udział 14 uczniów. Polegały one na udzieleniu właściwej odpowiedzi, w jak najszybszym czasie. Quiz był przygotowany w aplikacji Kahoot. A o to nasze zwyciężczynie: 1 miejsce – Julia Jerzak kl. III TEK, 2 miejsce – Ewa Włodarczyk kl. IV TEŻ i 3 miejsce - Maja Nowicka kl. I BB. Wszyscy uczestnicy otrzymali słodkie upominki. Gratulujemy i zachęcamy do udziału w kolejnych konkursach! E. Janiak

10 kwietnia 2025 r. uczniowie z klas: IV TEŻ, III TŻB i III BB, pod opieką p. Justyny Ostrzyżek i p. Moniki Osińskiej wzięli udział w zajęciach edukacyjnych w Państwowym Muzeum na Majdanku. Uczniowie mieli okazję wysłuchać wspomnień więźniów, obejrzeć wystawy przygotowane przez muzeum oraz zwiedzić terenu obozu.

Z radością informujemy, iż Zosia Kowalczyk z klasy 3BA, już po raz kolejny, została laureatką konkursu na kartkę wielkanocną zajmując I miejsce. Organizatorem konkursu był Łukowski Ośrodek Kultury. Zosiu gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

Kwiecień to jeden z najpiękniejszych wiosennych miesięcy. Słoneczna pogoda sprzyja spacerom, wędrówkom, podróżom oraz rekreacji i aktywności na świeżym powietrzu. 3 kwietnia grupa 18 uczniów z klas: II TH, III TŻA, III TH oraz I BC wyjechała do Powsina. Pierwszy etap wycieczki to Ogród Botaniczny Polskiej Akademii Nauk zadaniem, którego jest: prowadzenie badań naukowych w zakresie botaniki stosowanej, biotechnologii, genetyki roślin, ekologii, ochrony środowiska naturalnego oraz popularyzacji wiedzy przyrodniczej. Pracownicy tej placówki naukowo - badawczej zakładają i prowadzą kolekcje roślinne. Młodzież naszej szkoły zwiedziła dział roślin: wrzosowatych, sadowniczych, drzewiastych, tropikalnych, iglastych, magnoliowatych i subtropikalnych. Uwagę zwiedzających przyciągnęły: Ogród Szumiących Traw, który oddziaływał na uwrażliwienie zmysłów oraz Ogród Wiśniowy Reiwa - urzekający pięknem japońskiego krajobrazu. W ogromnej szklarni podziwiać można było m.in. drzewa cytrusowe oraz ich owoce tj.: mandarynki, limonki, pomarańcze, pomelo, grejpfruty oraz bananowce, figowce, różnobarwną kolekcję orchidei, bromelii, dzbaneczników. W części pustynnej uczniów zainteresowały sekulenty, kaktusy i agawy. Dzięki spacerowi po Ogrodzie Botanicznym młodzież poznała bioróżnorodność biologiczną oraz wzbogaciła wiedzę z zakresu nauk przyrodniczych i ogrodowych oraz leśnictwa. Wszyscy uczestnicy wycieczki uświadomili sobie, jak ważna jest ochrona środowiska naturalnego i zachowania proekologiczne. Kolejnym etapem wyjazdu edukacyjnego była wizyta w hiszpańskiej restauracji El Patio w Powsinie, której założycielem i szefem kuchni jest p. Angel Abadia pochodzący z Aragonii. Restaurator, będący absolwentem studiów gastronomicznych w Tereul, opowiedział o swoich doświadczeniach zawodowych. Pracował w Barcelonie, Pradze, na Wyspach Brytyjskich i w Szanghaju w lokalach z uhonorowanych gwiazdkami Michelin. Jego dewizą życiową jest hasło: „Smakowanie zaczyna się na talerzu” i świetnie odzwierciedla ideę kulinarną tego lokalu gastronomicznej. Pan Angel preferuje domową kuchnię hiszpańską, ale w innowacyjnej formie. Wszystkim uczestnikom wyjazdu smakował znakomicie przyrządzony obiad i deser. Młodzież zwiedziła także pomieszczenia kuchenne i poznała kucharzy pracujących w restauracji. Dzięki wizycie w restauracji uczniowie będą mogli zaplanować swoją karierę zawodową. Wyjazd edukacyjny do Powsina w ramach Programu „Kultura Kulinarna” zorganizowały p. Joanna Pucyk i p. Anna Przeździak.

3 kwietnia odbyły się Szkolne Zawody w warcaby 64 - polowe. Wzięło w nich udział 22 uczniów. Po rozegraniu 5 rund zwycięzcą został Dawid Sobiech z klasy 3tek, drugie miejsce zajął Mikołaj Krasnodębski z klasy 1thk, trzecie Paweł Łazuga z klasy 3tek. Zawody zorganizował i przeprowadził p. Damian Zawadzki.

Drodzy Uczniowie! Na znak solidarności z osobami z zaburzeniami ze spektrum Autyzmu, 2 kwietnia (środa) załóżcie na siebie coś niebieskiego! Uczniowie, którzy „zaświecą się” na niebiesko nie będą pytani! Zachęcamy całą społeczność szkolną, aby tego dnia przyłączyła się do akcji.