
Z radością informujemy, iż Zosia Kowalczyk z klasy 3BA, już po raz kolejny, została laureatką konkursu na kartkę wielkanocną zajmując I miejsce. Organizatorem konkursu był Łukowski Ośrodek Kultury. Zosiu gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

Kwiecień to jeden z najpiękniejszych wiosennych miesięcy. Słoneczna pogoda sprzyja spacerom, wędrówkom, podróżom oraz rekreacji i aktywności na świeżym powietrzu. 3 kwietnia grupa 18 uczniów z klas: II TH, III TŻA, III TH oraz I BC wyjechała do Powsina. Pierwszy etap wycieczki to Ogród Botaniczny Polskiej Akademii Nauk zadaniem, którego jest: prowadzenie badań naukowych w zakresie botaniki stosowanej, biotechnologii, genetyki roślin, ekologii, ochrony środowiska naturalnego oraz popularyzacji wiedzy przyrodniczej. Pracownicy tej placówki naukowo - badawczej zakładają i prowadzą kolekcje roślinne. Młodzież naszej szkoły zwiedziła dział roślin: wrzosowatych, sadowniczych, drzewiastych, tropikalnych, iglastych, magnoliowatych i subtropikalnych. Uwagę zwiedzających przyciągnęły: Ogród Szumiących Traw, który oddziaływał na uwrażliwienie zmysłów oraz Ogród Wiśniowy Reiwa - urzekający pięknem japońskiego krajobrazu. W ogromnej szklarni podziwiać można było m.in. drzewa cytrusowe oraz ich owoce tj.: mandarynki, limonki, pomarańcze, pomelo, grejpfruty oraz bananowce, figowce, różnobarwną kolekcję orchidei, bromelii, dzbaneczników. W części pustynnej uczniów zainteresowały sekulenty, kaktusy i agawy. Dzięki spacerowi po Ogrodzie Botanicznym młodzież poznała bioróżnorodność biologiczną oraz wzbogaciła wiedzę z zakresu nauk przyrodniczych i ogrodowych oraz leśnictwa. Wszyscy uczestnicy wycieczki uświadomili sobie, jak ważna jest ochrona środowiska naturalnego i zachowania proekologiczne. Kolejnym etapem wyjazdu edukacyjnego była wizyta w hiszpańskiej restauracji El Patio w Powsinie, której założycielem i szefem kuchni jest p. Angel Abadia pochodzący z Aragonii. Restaurator, będący absolwentem studiów gastronomicznych w Tereul, opowiedział o swoich doświadczeniach zawodowych. Pracował w Barcelonie, Pradze, na Wyspach Brytyjskich i w Szanghaju w lokalach z uhonorowanych gwiazdkami Michelin. Jego dewizą życiową jest hasło: „Smakowanie zaczyna się na talerzu” i świetnie odzwierciedla ideę kulinarną tego lokalu gastronomicznej. Pan Angel preferuje domową kuchnię hiszpańską, ale w innowacyjnej formie. Wszystkim uczestnikom wyjazdu smakował znakomicie przyrządzony obiad i deser. Młodzież zwiedziła także pomieszczenia kuchenne i poznała kucharzy pracujących w restauracji. Dzięki wizycie w restauracji uczniowie będą mogli zaplanować swoją karierę zawodową. Wyjazd edukacyjny do Powsina w ramach Programu „Kultura Kulinarna” zorganizowały p. Joanna Pucyk i p. Anna Przeździak.

3 kwietnia odbyły się Szkolne Zawody w warcaby 64 - polowe. Wzięło w nich udział 22 uczniów. Po rozegraniu 5 rund zwycięzcą został Dawid Sobiech z klasy 3tek, drugie miejsce zajął Mikołaj Krasnodębski z klasy 1thk, trzecie Paweł Łazuga z klasy 3tek. Zawody zorganizował i przeprowadził p. Damian Zawadzki.

Drodzy Uczniowie! Na znak solidarności z osobami z zaburzeniami ze spektrum Autyzmu, 2 kwietnia (środa) załóżcie na siebie coś niebieskiego! Uczniowie, którzy „zaświecą się” na niebiesko nie będą pytani! Zachęcamy całą społeczność szkolną, aby tego dnia przyłączyła się do akcji.
ŚRODA 02.04.2025R. GODZ. 16.00- spotkania indywidualne rodziców uczniów klas I-IV, zebrania w klasach V – propozycje ocen końcowych Lp. KLASA WYCHOWAWCA NR SALI 1 I TEH Wiśniewska Gałąska Bożena s. 47 I piętro 2 I TŻ Krüger Ewa S. 72 HOT 3 I BA Nurzyńska Pycka Marzena S. 44 I PIĘTRO 4 I BB Świć Iwona czwartek 03.04 S. 46 I PIĘTRO 5 I BC Pucyk Joanna S.13 PARTER 6 I BD Lipiński Piotr S. 2 PARTER 7 II TH Skwara Agata s. 42 I piętro 8 II TEK Zarzycka Agnieszka s. 51 II piętro 9 II TŻ Grono Lucyna s. 73 HOT 10 2BA Tomasiak Agnieszka s. 43 I piętro 11 2BB Tomaszewska – Madej Monika s. 3 Parter 12 2BC Świderska Katarzyna S. 37 I piętro 13 3THA Przeździak Anna s.24 parter 14 3TŻA Kurek Renata s. 34 I piętro 15 3TŻB Rychta Anna s. 10 parter 15 3TEK Opolska Izabela S. 46 I PIĘTRO 16 3 BA Zawadzki Damian s. 58 II piętro 17 3 BB Ostrzyżek Justyna s. 50 II piętro 18 3BC Osińska Monika s. 3 Parter 19 4THK Krasuska- Skiba Agata s. 14 parter 20 4TEŻ Wróbel Kinga s. 57 II piętro 21 5THK Pycka Rafał s. 45 I piętro 22 5TEK Sulej Adam s. 62 II piętro Pozostali nauczyciele - pokój nauczycielski

Dnia 31 marca w Białej Podlaskiej odbył się Finał Rejonu w koszykówce dziewcząt. Nasza reprezentacja wystąpiła w składzie: Kinga Jurkowska 5th, Katarzyna Lech 3bb, Maja Nowicka 1bb, Anna Dębińska 3th, Marlena Borkowska 3th, Maja Skwarek 1tż, Oliwia Oleksińska 1tż, Marta Rosa 1tż, Karolina Stefaniak 2tż, Maja Matusik 1tż, Amelia Włodarczyk 4thk, Lizaveta Datskevich 3th. Koszykarki w końcowej klasyfikacji zajęły 3 miejsce. Dziękujemy za sportową walkę i zaangażowanie, to była fajna lekcja koszykówki. Opiekunem drużyny była p. Izabela Opolska.

W ramach realizacji działań związanych z Patronem w naszej szkole odbył się konkurs z wykorzystaniem platformy Kahoot na temat Aleksandra Świętochowskiego. W przedsięwzięciu wzięła udział młodzież z klas: IITŻ, IIIBA, 1TEH, 1TŻ, 2BC. Konkurs zorganizowała Iwona Kalczewska we współpracy z wychowawcami: p.L.Grono, p.D.Zawadzkim, p.B.Wisniewską- Gałąską, p.E.Krüger, p.K.Świderską. Gratulujemy wiedzy i refleksu podczas rozwiązywania zadań.

Marzec nie rozpieszcza ciepłą pogodą. Uczniowie Branżowej Szkoły I stopnia w ZS nr 2 w Łukowie kształcący się w zawodzie kucharz znaleźli sposób na wprowadzenie wiosennego klimatu na zajęcia praktyczne odbywające się w szkolnych pracowniach gastronomicznych. Adepci sztuki kulinarnej skorzystali z okazji do przeniesienia się w kolorowy świat owoców i warzyw dzięki warsztatom z carvingu, które odbyły się 17 i 24 marca. Mimo że za oknem chłód w pracowniach zapanowała wiosenna atmosfera, pełna barw i świeżości. Uczniowie z zapałem tworzyli piękne kwiaty: tulipany z papryki, dalie z marchwi oraz nenufary z cebuli. Również chryzantemy z rzodkiewki zachwycały swoją formą. Na stołach pojawiały się także oryginalne szyszki z rzodkiewki i cebuli, a także malownicze polany z pięknych grzybów. Całość dopełniały imponujące łabędzie wykonane z jabłek, które podkreślały kunszt wykonania. Podczas warsztatów uczniowie mieli okazję zgłębić tajniki sztuki carvingu, rozwijając swoją kreatywność i zdolności manualne. Pracowali z ogromną pasją i zaangażowaniem, co sprawiło, że efekty ich pracy przeszły oczekiwania organizatorki. Uczestnicy nie tylko uczyli się technik rzeźbienia w owocach i warzywach, ale również wzajemnie inspirowali do twórczego myślenia i odkrywania własnych możliwości w garnirunku potraw. Warsztaty poprowadziła p. K. Jastrzębska przy wsparciu nauczycieli: p. A Cichosz i p. A. Przeździak.

26 marca 2025 roku klasa III TH wraz z wychowawczynią panią Anną Przeździak uczestniczyła w wycieczce do Warszawy. Pierwszym punktem programu była wizyta w Muzeum Legii Warszawa. Młodzież miała możliwość obejrzenia eksponatów i pamiątek związanych z historią warszawskiego klubu piłkarskiego. Następnie udała się do parku trampolin. Hangar 646 to świetna alternatywa aby sport i rekreację pokazać w nowoczesnym wydaniu. Były akrobacje, salta, zjazdy na tyrolce, tory przeszkód, ścianka wspinaczkowa. Mnóstwo zabawy i wspaniała integracja klasowa. Ostatnim etapem wycieczki był seans w kinie w Centrum Handlowym Arkadia.