Finał szkolnego konkursu "Kulinarny Talent 2019" w ZS nr 2

30 stycznia w Zespole Szkół nr 2 w Łukowie odbył się szkolny finał konkursu "Kulinarny Talent 2019". Sergij z klasy II TK i Jakub z klasy III TK walczyli o tytuł najlepszego kucharza. Uczniowie mieli za zadanie przygotować danie zasadnicze bazując na czterech głównych składnikach wskazanych przez organizatora: filet z piersi kurczaka, ziemniaki, mrożony bukiet warzyw oraz pepitki - skoncentrowane bezglutenowe mieszanki warzyw.
Propozycja Kuby to zapiekany kotlet de volaille z serem, zielona fasolka szparagowa z wody, ziemniaki opiekane i faszerowane pepitkami z cukinii, cieciorki, marchewki, grochu i kukurydzy. 
Sergij przygotował pieczoną pierś z kurczaka faszerowaną szpinakiem, papryką , cebulą i czosnkiem w zestawie z puree ziemniaczanym i sosem pieczarkowo paprykowym.
Zarówno Kuba jak i Sergij w listopadzie 2018 roku uczestniczyli w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Pana Roberta Sowę i to właśnie Pan Robert wskazał na tych dwóch uczniów jako najlepszych w swoim fachu.
Dzisiejsza dogrywka wyłoniła zwycięzcę, został nim Sergij. 28 marca 2019 roku będzie on reprezentował naszą szkołę podczas Ogólnopolskiego Finału konkursu "Kulinarny Talent 2019", który odbędzie się podczas Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro w Warszawie. Jest to autorski konkurs Pana Roberta Sowy, w którym weźmie udział 12 najlepszych uczniów ze szkół gastronomicznych z całej Polski.

Gratulujemy uczestnikom a Sergiejowi życzymy powodzenia w finałowych potyczkach.

Pomysłodawcą dzisiejszego konkursu była Pani Anna Przeździak - nauczyciel przedmiotów zawodowych


Galeria