Warsztaty kulinarne w ZS 2

20 maja 2022 w Zespole Szkół nr 2 w Łukowie odbyły się warsztaty kulinarne pt. "Odkrywamy smaki dziczyzny". Zajęcia poprowadzili Artur i Kamil Gajdowie, łukowianie, znakomici kucharze, którzy swoje umiejętności kulinarne przez ponad 15 lat doskonalili w wielu prestiżowych restauracjach w kraju i zagranicą.
W warsztatach udział wzięli uczniowie kształcący się w zawodach: technik żywienia i usług gastronomicznych oraz kucharz.
Uczestnicy, wspólnie z prowadzącymi, przygotowywali zarówno wyszukane dania z dziczyzny: tatar z jelenia, zupa soljanka na łopatce z jelenia z kiełbasą z dzika oraz karkówka z dzika, jak i tradycyjne potrawy kuchni wschodniej: kiszka ziemniaczana i babka ziemniaczana.
W trakcie przygotowywania potraw oprócz instruktażu uczniowie otrzymywali mnóstwo dodatkowych informacji dotyczących sztuki kulinarnej oraz pracy w gastronomii.
Patronat honorowy nad imprezą objęły Lasy Państwowe i Nadlesnictwo Łuków. Warsztaty zasponsorowali: Rada Rodziców ZS nr 2 oraz polska marka " Dobre z lasu".
Pomysłodawczynią i koordynatorką przedsięwzięcia była p. Anna Przeździak we współpracy z p. Agnieszką Cichosz.

Relację z warsztatów w lokalnych mediach można obejrzeć także pod linkiem: LINK





Galeria