Zdrowa żywność w ZS nr 2. „Mniej ingerujesz, więcej zyskujesz…”
Dnia 29.11.2018 w ramach realizacji wymagań Narodowego Programu Czytelnictwa odbył się projekt edukacyjny- pokaz kulinarny przygotowany przez uczennice klasy IV TTŻ . Inspiracją do jego przygotowania była literatura fachowa z zakresu zdrowej żywności i technologii gastronomicznej zgromadzona w szkolnej bibliotece oraz zakupiona ze środków NPRCZ.
Uczennice na bazie owoców przygotowały soki, musy i koktajle, których smakiem mogli zachwycać się uczniowie i nauczyciele naszej szkoły. Celem pokazu było zachęcenie społeczności szkolnej do sięgania po literaturę fachową i przygotowywania dań zdrowych uzupełniających dzienne dawki witamin i składników mineralnych. Opiekę nad grupą sprawował Piotr Lipiński – nauczyciel przedmiotów zawodowych i wychowawca klasy IV TTŻ.