Podróż tegorocznych maturzystów na Jasną Górę trwała dwa dni. Uczestniczyli w niej również chętni uczniowie z klas młodszych. 7 marca wyruszyliśmy do Krakowa, gdzie z przewodnikiem zwiedziliśmy Katedrę Wawelską wraz z kryptami, Bazylikę św. Franciszka z Asyżu, ulicę Kanoniczą i Franciszkańską z oknem papieskim w Domu Arcybiskupów Krakowskich, Uniwersytet Jagielloński, Kościół Mariacki i Rynek Główny. Dzień zakończył się wizytą u Smoka Wawelskiego i spacerem bulwarem Wisły.
W związku z realizacją zadań wynikających z Programu Wychowawczo-Profilaktycznego Szkoły odbyło się spotkanie młodzieży klas trzecich technikum z przedstawicielem Komendy Powiatowej Policji w Łukowie na temat bezpieczeństwa w ruchu drogowym. Adresatami prelekcji byli młodzi ludzie, którzy dopiero będą starali się o prawo jazdy, bądź posiadają je od niedawna. Celem zajęć było uświadomienie, jakie zagrożenia niesie za sobą uczestnictwo w ruchu drogowym, jak niebezpieczne dla życia i zdrowia może być nadmierne zaufanie swoim umiejętnościom. Młodych kierowców uczulono na fakt, że każda z podejmowanych przez nich za kierownicą decyzja, niesie za sobą konsekwencje. Z tego też powodu niezwykle ważne jest, żeby umieć je przewidywać.
Data 6 marca 2019 roku przejdzie zapewne do historii naszej szkoły.Po raz pierwszy sięgnęliśmy po tytuł mistrzów powiatu łukowskiego w piłce ręcznej chłopców. W meczach grupowych pokonaliśmy IV LO oraz trudnego rywala z ZS Nr 3. W finale przegrywaliśmy do przerwy 4 : 5 z I LO, ale w drugiej połowie pokazaliśmy wielką waleczność i dużą skuteczność nie dając rzucić przeciwnikowi żadnego gola. Zwyciężyliśmy 12 : 5 i zostaliśmy najlepszą drużyną powiatu!
Zapraszamy drużyny 2-osobowe do wzięcia udziału w II Mistrzostwach FIFA Zespołu Szkół nr 2 w Łukowie.15 dwuosobowych drużyn zmierzy się w 10-minutowych meczach.
Z ogromną przyjemnością ogłaszamy wyniki KONKURSU NA HASŁO W JĘZYKU ANGIELSKIM PROMUJĄCE ZASADY SAVOIR VIVREJury po zapoznaniu się ze wszystkimi nadesłanymi pracami postanowiło nagrodzić następujące hasła, w których autorzy pomysłowo przekazali zasady SAVOIR VIVRE:Miejsce I – Anita Kruczek III tk: „Say good morning and goodbye – it costs nothing to be kind”.Miejsce II - Klaudia Dziurdziak III THA: „Kindness and respect make the world correct”.Miejsce III - Patryk Połeć IV te: „ Good manners make brothers”.
„Wiedza jest największą potęgą i najwznioślejszą godnością”.A. Świętochowski28.02.2019r. społeczność szkolna ZS nr 2 w Łukowie uczestniczyła w obchodach Dnia Patrona-Aleksandra Świętochowskiego.W tym dniu odbyło się wiele przedsięwzięć i zmagań konkursowych. Uczniowie mieli możliwość zapoznać się szczegółowo z najważniejszymi faktami z życia Posła Prawdy, jak również poznać jego twórczość.nać jego twórczość.
Serdecznie zapraszamy uczniów ZS nr 2 do wzięcia udziału w konkursie na biografię Aleksandra Świętochowskiego napisaną w języku angielskim. Praca konkursowa może przyjmować formę: prezentacji multimedialnej, plakatu, albumu lub wypowiedzi pisemnej. Celem konkursu jest przybliżenie społeczności szkolnej sylwetki Patrona oraz kształcenie umiejętności tworzenia własnego tekstu w języku obcym.
8 lutego 2019 r. upłynął w ZS nr 2 w Łukowie pod hasłem „II Szkolnego Dnia Kucharza”. W tym dniu odbyły się liczne konkursy, w których mogli wziąć udział nie tylko kucharze, ale wszystkie osoby zainteresowane światem kulinariów.Wśród zaproponowanych konkurencji zaplanowano zadania wiedzowe oraz zręcznościowe. Młodzież brała udział w konkursach rozpoznawania: przypraw, rodzajów kasz, urządzeń gastronomicznych oraz rozróżniania: smaków i zapachów. Najwięcej radości zarówno zawodnikom, jak i kibicom, sprawiła konkurencja zręcznościowa pt. „Bicie piany”, która polegała na prawidłowym oddzieleniu białek od żółtek i jak najszybszym ubiciu z nich piany.Konkursom towarzyszył pokaz mody kuchennej, wystawka makaronów oraz prezentacja ze zdjęciami potraw z buraka, ponieważ kolejnym elementem obchodów II Szkolnego Dnia Kucharza był konkurs na przygotowanie potrawy z buraka. Zadaniem wszystkich uczniów – kucharzy i kelnerów, którzy odbywają zajęcia w szkolnej pracowni gastronomicznej było przygotowanie lub wyszukanie receptur, a następnie samodzielne wykonanie dań z tym warzywem w roli głównej.

