Technicy urządzeń i systemów energetyki odnawialnej na lekcji otwartej    W dniu 25 marca 2015 r. uczniowie z klas: I TE i II TE wzięli udział w lekcji otwartej na temat: „Montaż instalacji fotowoltaicznej, pomiary parametrów energetycznych modułów fotowoltaicznych”. Zajęcia poprowadził prof. dr inż. Ryszard Tytko – pracownik naukowy Uniwersytetu Pedagogicznego w Krakowie, autor podręczników z zakresu odnawialnych źródeł energii.    Prowadzący omówił rodzaje modułów i elementy składowe instalacji fotowoltaicznej. Następnie uczniowie, pod kierunkiem profesora R. Tytko, samodzielnie wykonali montaż stelaża, zamocowali moduły oraz podłączyli przewody i falownik.   Lekcja otwarta została zorganizowana w ramach projektu „Szkoły nowych możliwości- modernizacja kształcenia zawodowego” współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej.

Czytaj więcej

  Występ uczennic klasy II TKna VIII Mistrzostwach Polski Kelnerów „Junior Weiter” 2015    Dnia 25 marca 2015 r. uczennice klasy II TK: Katarzyna Beczek, Klaudia Guz, Klaudia Młynarczyk i Anita Tomasik wzięły udział w VIII Mistrzostwach Polski Kelnerów „Junior Weiter” zorganizowanych przez Akademię Kelnerską Grzegorza Górnika i Zespół Szkół Nr 1 w Puławach. Adeptki sztuki kelnerskiej zdobyły wyróżnienie, zajmując czwarte miejsce.    Konkurs to przedsięwzięcie dwuetapowe. Eliminacje do turnieju polegały na zaprezentowaniu się drużyny w serwisie synchronicznym. Do finału, na podstawie nadesłanych do organizatorów nagrań, jury konkursu wybrało osiem zespołów kelnerskich z całej Polski.   Drugi etap składał się z pięciu konkurencji: pokazu synchronicznego, testu wiedzy branżowej, przyrządzenia potrawy z ananasa, zawodów hydrosomelierskich oraz pokazu improstylu.    W serwisie synchronicznym startujący prezentowali profesjonalne techniki obsługi konsumenta do przygotowanego podkładu muzycznego. Następnie zawodnicy musieli wykazać się wiedzą teoretyczną z zakresu obsługi konsumenta i barmaństwa, także w języku angielskim. Kolejna konkurencja odbywała się pod hasłem „Wariacje na temat ananasa”. Uczestnicy dowodzili swojej inwencji twórczej, prezentując w stylu dowolnym efektowny pokaz przyrządzenia i podania potrawy z ananasa w obecności gościa. Odbył się także konkurs hydrosommelierski - „Hydrosommelier Roku” - konkurs popularyzujący poznawanie wody, poprzez degustację szerokiej gamy wód produkowanych w Polsce. Ostatnia kategoria nosiła tytuł „Improstyl”, czyli sposób nakrycia stołu odpowiadający najnowszym trendom światowym z wykorzystaniem nowatorskiej sztuki układania zastawy stołowej.Celem konkursu było doskonalenie umiejętności uczniów oraz zachęcenie ich do kreatywności. Zmagania pozwoliły młodym ludziom na odkrywanie pasji związanych z zawodem, w którym się kształcą i rozwijanie talentu kelnerskiego. Dodatkową wartością była możliwość nawiązania współpracy między szkołami.   Dziewczętom serdecznie gratulujemy udziału w tak prestiżowej imprezie oraz wyróżnienia. Do konkursu uczniów przygotowywała i opiekę podczas wyjazdu sprawowała p. Anna Przeździak – nauczyciel przedmiotów zawodowych.  

Czytaj więcej


  Z wizytą w Medycznym Studium Zawodowym    Dnia 20 marca 2015 r. uczniowie klasy IV TK w ramach preorientacji zawodowej wzięli udział w „Dniu dla zdrowia i urody” organizowanym przez Medyczne Studium Zawodowe im. Janusza Korczaka w Łukowie. Młodzież zapoznała się z kierunkami kształcenia oferowanymi przez tę szkołę. Słuchacze studium w praktyce zaprezentowali wiedzę i umiejętności, które nabywają w trakcie nauki. Uczniowie, a zwłaszcza uczennice, ZS Nr 2 skorzystali z proponowanych zabiegów kosmetycznych i pielęgnacyjnych, diagnostyki cery oraz pomiaru ciśnienia, a także porad z estetyki stomatologicznej. Dodatkową atrakcją była możliwość udziału w warsztatach tańca nowoczesnego poprowadzonych przez instruktorów z jednej z łukowskich szkół tanecznych.   Opiekę nad uczniami sprawowały: p. Małgorzata Kintop i p. Elwira Janiak.    

Czytaj więcej


  Przedstawiciele ZS Nr 2 w Łukowie na konferencji„Energetyka odnawialna – nowy model biznesowy Województwa Lubelskiego”    Dnia 26 marca 2015 r. grupa uczniów z klasy II TE wzięła udział w konferencji pod tytułem: „Energetyka odnawialna – nowy model biznesowy Województwa Lubelskiego”, która odbyła się w Urzędzie Marszałkowskim w Lublinie.   Tematyka konferencji dotyczyła szeroko pojętej problematyki związanej z odnawialnymi źródłami energii. Uczestnicy konferencji wysłuchali szeregu wystąpień i wykładów. Wśród prelegentów byli m. in.: p. Sławomir Sosnowski – Marszałek Województwa Lubelskiego, p. Marceli Niezgoda, podsekretarz stanu w Ministerstwie Infrastruktury i Rozwoju, p. Tomasz Adamczyk, zastępca przewodniczącego Wojewódzkiej Rady ds. Bezpieczeństwa Energetycznego, dyrektor URE w Lublinie czy p. Marek Szałas, dyrektor Rejestru Świadectw Pochodzenia - Towarowa Giełda Energii S.A.   Konferencji towarzyszyła prezentacja oferty regionalnych firm i instytucji działających w obszarze energetyki odnawialnej np. producentów instalacji OZE, uczelni, instytucji otoczenia biznesu, banków.   Przedstawiciele ZS Nr 2 w Łukowie wykorzystali pobyt na konferencji do rozmów na temat współpracy pomiędzy prezentującymi się firmami a szkołą.   Opiekę nad uczniami sprawowali: p. Dariusz Olszewski – kierownik szkolenia praktycznego i p. Paweł Salamończyk – nauczyciel przedmiotów zawodowych.    

Czytaj więcej

II Szkolny Dzień Kelnera    26 marca 2015 r. w Zespole Szkół Nr 2 w Łukowie uczniowie klas I-IV TK wzięli udział w międzyklasowym turnieju kelnerskim, który został zorganizowany w ramach obchodów Światowego Dnia Kelnera.    Celem przedsięwzięcia było zwrócenie uwagi młodzieży na różne aspekty pracy kelnera, zaprezentowanie przez uczniów umiejętności zawodowych, integracja zespołów klasowych i budowanie więzi branżowej.   Młodzi kelnerzy zmagali się w konkurencjach zespołowych i indywidualnych. Wśród zmagań grupowych znalazły się: slalom z tacą kelnerską z kubkami napełnionymi wodą, bieg z jajkiem na tacy między przeszkodami, przygotowanie wiosennego nakrycia stołu oraz umieszczanie piłeczki do ping-ponga na kieliszku za pomocą miarki budowlanej. Zadania indywidualne dotyczyły: dekoracyjnego składania serwetek w różne wzory w wyznaczonym czasie, rozpoznawania z zamkniętymi oczami przedmiotów stanowiących wyposażenie zakładu gastronomicznego, dekorowania koktajli bezalkoholowych z udostępnionych produktów oraz umieszczenia jak największej ilości kieliszków do wina w jednej ręce. Najwięcej emocji wzbudziły zadania: slalom z tacą, na której ustawiono kubeczki z wodą, bieg z jakiem na tacy między przeszkodami oraz umieszczenie piłeczki na kieliszku.    Rywalizację klasową wygrali uczniowie klasy III TK. Niespodzianką przygotowaną przez organizatorów były wybory Super Kelnera szkoły, którym okazał się Grzegorz Michalak (kl. III TK).    Zwycięska klasa otrzymała talony do pobliskiej pizzerii. Wśród wszystkich uczniów rozlosowano drobne upominki.    Imprezę zorganizowali: p. Lucyna Grono, p. Grzegorz Dziurdziak i p. Agnieszka Cichosz.    

Czytaj więcej

  Prezentacja zawodów ZS Nr 2w ramach projektu Gimnazjalista na zawodowym rozdrożu    Dnia 23 marca 2015 r. dyrektor p. K. Okliński, nauczyciele i uczniowie ZS Nr 2 w Łukowie wzięli udział w przedsięwzięciu organizowanym przez Lubelskiego Kuratora Oświaty pod hasłem „Gimnazjalista na zawodowym rozdrożu” realizowanym w ramach Roku Szkoły Zawodowców. Celem głównym tego działania jest promocja szkolnictwa zawodowego wśród uczniów szkół gimnazjalnych i ich rodziców.   Przedstawiciele naszej szkoły zachęcali zwiedzających do spróbowania swoich sił w zawodach: kelnera, technika hotelarstwa i piekarza. Gimnazjaliści mogli więc zarejestrować się w wirtualnym hotelu, poćwiczyć barmański styl flair, włączyć się do serwisu synchronicznego oraz upiec własnoręcznie zaplecioną chałkę.    W prezentacji zawodów, która odbyła się w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Radzyniu Podlaskim, wzięli udział uczniowie: Kinga Kopyść, Katarzyna Beczek, Klaudia Guz, Klaudia Młynarczyk, Anita Tomasik, Patryk Kazana, Rafał Gdula, Kacper Smarz, Grzegorz Michalak, Adrian Murawiec, Daniel Latoch i Przemysław Kucharzak. Opiekę nad uczniami sprawowali: p. Lucyna Grono, p. Ewa Krüger, p. Dariusz Olszewski i p. Grzegorz Dziurdziak – nauczyciele przedmiotów zawodowych.  

Czytaj więcej

  Klasa I TE na zajęciach na Politechnice Lubelskiej i w Polskiej Akademii Nauk    W dniu 20 marca 2015 r. uczniowie klasy pierwszej kształcący się w zawodzie technik urządzeń i systemów energetyki odnawialnej udali się na wycieczkę do Lublina. Celem wyjazdu był udział w zajęciach na Politechnice Lubelskiej oraz w Polskiej Akademii Nauk. Młodzież pogłębiała swoją wiedzę w trakcie ćwiczeń w Laboratorium Ogniw Fotowoltaicznych oraz Laboratorium Konwersji Energii, gdzie została zapoznana z technologią tworzenia ogniwa fotowoltaicznego. W Polskiej Akademii Nauk uczniowie zapoznali się z procesem produkcji biomasy mikroglonów i jej wykorzystaniem w celach energetycznych.   Opiekunami wycieczki byli: p. Dariusz Lada i p. Paweł Salamończyk.  Wyjazd został zorganizowany w ramach realizacji projektu „Szkoły nowych możliwości – modernizacja kształcenia zawodowego” współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.    

Czytaj więcej

 Kurs baristyczny     W dniach 19- 20 marca 2015 r uczniowie klas: II TK, III TK i IV TK wzięli udział w profesjonalnym kursie baristycznym przeprowadzonym przez Akademię Sztuki Barmańskiej.   Podczas kursu prowadzący p. Grzegorz Łebek dokonał charakterystyki kawy, omówił regiony uprawy ziaren oraz sposoby jej wypalania. Młodzież zapoznała się także z budową ekspresu ciśnieniowego, młynka żarnowego oraz zasadami obsługi sprzętu. Następnie odbyły się zajęcia praktyczne, podczas których przyszli bariści uczyli się robienia profesjonalnego espresso oraz tworzenia napojów kawowych. Wiele emocji wzbudziło wśród zainteresowanych ćwiczenie latte art czyli rysunków z mleka na powierzchni kawy. Na zakończenie wszyscy uczniowie, po pomyślnie zdanym egzaminie, otrzymali dyplomy ukończenia kursu.   Udział młodzieży w profesjonalnym kursie baristycznym zwiększy w przyszłości kwalifikacje przyszłych kelnerów niezbędne podczas ubiegania się o pracę w prestiżowych lokalach gastronomicznych.    Zajęcia zorganizowali p. Dariusz Olszewski i p. Grzegorz Dziurdziak.  

Czytaj więcej