Uczniowie ZS nr 2 wzięli udział w ogólnopolskim konkursie języka angielskiego. Przygotowywali się do niego czytając wyznaczone przez organizatora opowiadanie, ucząc się sentencji i słuchając anglojęzycznych piosenek. Najlepszy wynik w konkursie osiągnęła Julia Jerzak z klasy 2TEK zdobywając 94%. Na wyróżnienie zasłużyli również: Wiktoria Dołęga z klasy 2TEK (72%), Kinga Kaczor z klasy 1TH (72%) i Maksymilian Wysokiński z klasy 2TH (71%). Wszystkim uczestnikom serdecznie dziękujemy za zaangażowanie, gratulujemy wyników i życzymy sukcesów w kolejnych konkursach językowych.
12 stycznia w Zespole Szkół nr 2 odbył się noworoczny mecz towarzyski piłki siatkowej chłopców pod hasłem „Młodość & Doświadczenie”. Po jednej stronie siatki stanęli zawodnicy z klas I-III, po drugiej siatkarki z klas IV–V. Drużynę o nazwie „Młodość” reprezentowali: Ostapenko Pavlo ITŻ, Wielgosz Julian IBA, Szczygielski Krzysztof ITEK, Barszcz Łukasz IBA, Roguski Piotr IBA, Łoniewski Kacper ITŻ, Danielak Szymon IITŻB, Delibski Jakub ITEK, Lionchuk Andrii IITŻB. Trenerkami drużyny były Sylwia Osiak i Maria Mazurek z klasy VTK. Drużynę o nazwie „Doświadczenie” reprezentowali: Mazurek Jakub IVTEK, Sosnowski Mateusz VTE, Strzelec Kacper VTE, Sokołek Sebatian VTE, Kępka Radosław VTE, Kowalski Jakub VTH, Klimek Hubert IVTEK. Trenerkami drużyny były Julia Pracz i Agnieszka Wielgosz z klasy VTH. Tym razem zwyciężyło „Doświadczenie”, starsi zawodnicy pokonali młodzież 3:0. Brawa dla wszystkich zawodników, trenerów i kibiców. Organizatorami noworocznego meczu byli nauczyciele wychowania fizycznego p. Robert Netczuk i p. Izabela Opolska.
Miło nam poinformować, że Zespół Szkół nr 2 bierze udział w konkursie „Bitwa na nakrętki” organizowanym przez Hospicjum Domowe dla Dzieci w Siedlcach. Celem akcji jest zebranie przez zgłoszoną placówkę jak największej ilości plastikowych nakrętek. Przy każdym odbiorze są one ważone, zaś ich końcowa ilość jest dzielona na ilość uczniów, którzy w danym roku szkolnym uczęszczali do szkoły. Masz w domu zbędne nakrętki? Nie wiesz co z nimi zrobić? Przynieś je do ZS nr 2, przyjmiemy każdą ilość. A jeśli do tej pory wyrzucałeś ten cenny „towar”, to zacznij zbierać i też dostarcz do nas! Pokażmy, że nawet małymi gestami potrafimy zrobić dużo dobra dla innych. Bo razem możemy więcej! Akcja trwa końca maja. Koordynatorki akcji: p Izabela Opolska i p. Anita Olszewska.
12 stycznia młodzież naszej szkoły miała okazję szkolić się pod czujnym okiem szefów kuchni: pana Marcina Budynka, pana Mateusza Poniatowsiego i pana Kamila Babkowskiego. ZS nr 2 w Łukowie jest jedną z 10 szkół w kraju, która przystąpiła do projektu informacyjno-promocyjnego, pt. „Stawiam na wołowinę!” organizowanego przez Związek Polskie Mięso. Głównymi założeniami projektu jest dokształcanie uczniów szkół gastronomicznych w zakresie wykorzystania polskiego mięsa wołowego. Dzięki profesjonalizmowi p. Marcina Budynka, doświadczonego szefa kuchni, specjalizującego się w przygotowywaniu potraw z mięsa, uczniowie zdobywali wiedzę i doświadczenie przydatne w późniejszej pracy zawodowej. Nasze potkanie podzielone zostało na dwa etapy: teoretyczny wykład dotyczący jakości i wartości odżywczej mięsa wołowego oraz praktyczne warsztaty kulinarne. W trakcie wykładów uczniowie mogli zapoznać się z charakterystyką wysokiej jakości wołowiny kulinarnej. Omówione zostały również najpopularniejsze bydła, charakterystyczne dla polskich hodowli. Ponadto, merytoryczna prelekcja podkreśliła odżywcze właściwości mięsa wołowego oraz przybliżyła istotę jego obróbki kulinarnej. Podczas wykładu szef kuchni – p. Marcin Budynek zaprezentował uczniom poszczególne, kulinarne elementy wołowe, omawiając szerzej każdy z nich. Nie mogło zbraknąć także informacji na temat dojrzewania oraz sezonowania wołowiny, procesu niezwykle istotnego z punktu widzenia jakości i późniejszej smakowitości tego mięsa. W wykładzie brali udział wszyscy uczniowie szkół gastronomicznych. W części warsztatowej „Stawiam na wołowinę!” udział wzięło 20 uczniów naszej szkoły, którzy zostali podzieleni na 2- 4 osobowe zespoły. Każdy z nich musiał zmierzyć się z innym przepisem, m.in. na: tatar wołowy z piklami serwowany na soli, burgery wołowe z warzywami, sałatkę z polędwicą wołową, stek bavette na kremowym puree z grillowanymi warzywami, makarony z warzywami, siekaną wołowinę w orientalnych smakach. Nad kulinarnymi działaniami uczniów przez cały czas czuwał p. Marcin Budynek, instruując, pokazując i ucząc odpowiedniego przygotowania mięsa wołowego. Oprócz nacisku na kulinarną obróbkę mięsa, szef kuchni podkreślał także istotę odpowiedniej dekoracji dania, zdradzając przydatne triki oraz oryginalne pomysły. Dla niektórych młodych kucharzy była to pierwsza okazja do pracy z polską wołowiną! Pokazuje to jak ważne jest szkolenie młodzieży gastronomicznych szkół średnich, tak by w przyszłości mogła ona budować restauracyjny potencjał Polski oraz przyrządzać mięso w odpowiedni sposób, wydobywając z niego zarówno wartości odżywcze jak i unikalne walory smakowe.Zachęcamy do obejrzenia relacji z tego wydarzenia. Zespół Szkół nr 2 składa serdeczne podziękowania Przedsiębiorstwu Produkcyjno – Handlowemu „Agro-Top” za podarowanie firmowych produktów, które otrzymali nasi szefowie wraz z ekipą. Organizatorką przedsięwzięcia była p. Anna Przeździak, nauczyciel przedmiotów zawodowych.
10 stycznia klasa 2 TEK wzięła udział w warsztatach dotyczących technik uczenia się. Uczniowie dowiedzieli się, jak mogą skuteczniej zapamiętywać informacje, wykorzystując potencjał swoich umysłów oraz mnemotechniki. Na zajęciach rozwijana była umiejętność koncentrowania uwagi, pomocna nie tylko podczas nauki, ale także w codziennym życiu. Granie w państwa-miasta, memory, planszówki, rozwiązywanie krzyżówek, sudoku, szukanie różnic pomiędzy obrazkami, uczenie się nowych piosenek, to tylko niektóre sposoby na ciekawe spędzenie czasu wolnego, przynoszące korzyść dla mózgu. Warsztaty przeprowadził psycholog szkolny, p. Jakub Wiatr.
Zapraszamy sympatyków siatkówki na noworoczny mecz ,,Młodość &Doświadczenie”. Tym razem spotkają się chłopcy: po jednej stronie siatki znajdą się zawodnicy klas I-III, po drugiej IV -V. Zachęcamy także do kibicowania.
W styczniu 2024 r. młodzież pod opieką p. Damiana Wyglądały podsumowała zbiórkę zużytych baterii. Od września do grudnia zebraliśmy ich ponad 5 kg. Elektrośmieci, do których należą zużyte baterie, mogą zawierać substancje szkodliwe dla środowiska i zdrowia ludzi, dlatego warto pamiętać o właściwym ich segregowaniu. Dziękujemy za zaangażowanie i zachęcamy do podejmowania dalszych działań związanych z dbaniem o nasza planetę.
Życzymy zdrowych, spokojnych i pełnych rodzinnego ciepła Świąt Bożego Narodzenia. Odpoczynku od codziennego zabiegania i chwil pełnych zadumy. Wszelkiej pomyślności w Nowym Roku oraz spełnienia w życiu osobistym i zawodowym. Dyrekcja, Pracownicy i Uczniowie Zespołu Szkół nr 2 w Łukowie
22 grudnia odbyło się świąteczne spotkanie młodzieży, nauczycieli i pracowników Zespołu Szkół nr 2 w Łukowie. Młodzież pod opieką p. Damiana Wyglądały przygotowała jasełka wykorzystując elementy sztucznej inteligencji, a szkolny zespół wokalny pod opieką p. Anny Przeździak umilił czas świątecznymi piosenkami i kolędami. Zostały także wręczone dyplomy i nagrody za udział w konkursie „List do św. Mikołaja”. Spotkanie zakończyło się podziękowaniami i życzeniami skierowanymi do p. Danuty Kopeć – wieloletniego pracownika naszej Szkoły z okazji przejścia na emeryturę.