Podczas Dnia Otwartego Szkoły odbył się międzyklasowy konkurs na najładniejsze nakrycie stołu wielkanocnego. Do konkursu zgłosiło się  9 zespołów, a wśród nich przedstawiciele klas: I TŻ, II TEK, II TH, II TŻ, III TEK, III TŻA, III TŻB i III TH. Konkurs miał na celu kultywowanie tradycji Świąt Wielkanocnych, rozwijanie umiejętności pracy w zespole (wymiana doświadczeń), rozpowszechnianie wzorców estetycznego i dekoracyjnego nakrywania stołów, rozwijanie zainteresowań uczniów oraz nabywanie kompetencji społecznych. Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu stołu wielkanocnego, na którym miały się znaleźć obowiązkowo symbole świąteczne oraz świąteczne i wiosenne elementy dekoracyjne. Uczniowie wykonywali nakrycie dla 4 osób. Odwiedzający nas podczas Dnia Otwartego mogli oddać swój głos na wybrany, według nich najładniejszy stół wielkanocny. Nauczyciele tłumaczyli przybyłym na co warto zwrócić uwagę. Ważne były elementy tradycji wielkanocnych, odświętny charakter stołu, estetyka wykonania, pomysłowość i fantazja uczestników, oryginalny pomysł na dekorację, wkład pracy własnej w wykonanie elementów dekoracyjnych, znajomość zasad nakrywania stołu. Uczniowie biorący udział w rywalizacji wykazali się ogromną kreatywnością. Wszystkie stoły wyglądały przepięknie. Wyniki konkursu przedstawiają się następująco: – I miejsce: zespól z klasy III TH ( 83 głosy) – II miejsce: zespół z klasy II TH ( 32 głosy) – III miejsce: zespół z klasy III TŻB ( 30 głosów) Pomysłodawczynią konkursu była p. Anna Przeździak.

Czytaj więcej


Dnia 08.04.2025 w naszej szkole odbyły się obchody Światowego Dnia Zdrowia pod hasłem „Zdrowe początki, pełna nadziei przyszłość”. Hasło podkreślało znaczenie dbania o zdrowie od najwcześniejszych lat życia oraz konieczność inwestowania w zdrową przyszłość kolejnych pokoleń. Na naszym szkolnym korytarzu pojawiło się wiele ciekawych atrakcji. Stoisko pod nazwą „Świat widziany przez alkogogle i narkogogle” miało na celu uświadomienie młodzieży jakie są skutki spożywania alkoholu i innych substancji psychoaktywnych. Dalej, znalazło się również stoisko z samodzielnie przygotowanym przez naszych uczniów napojem izotonicznym ze zdrowych składników. Młodzież miała również okazję skorzystać z profesjonalnych pomiarów, takich jak: analiza składu ciała z wykorzystaniem innowacyjnej technologii BIA oraz pomiar ciśnienia tętniczego krwi i poziomu cukru. Ważną częścią obchodów było także zaprezentowanie programów edukacyjno-profilaktycznych takich jak „ARS czyli jak dbać o miłość”, „Wybierz życie, pierwszy krok”, „Znamię- znam je?” oraz „Podstępne WZW”. Swoją obecnością zaszczyciły nas również przedstawicielki Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Łukowie. Dziękujemy całej społeczności za zaangażowanie w to przedsięwzięcie. K. Zdunek, E. Janiak, L. Grono, E. Krüger

Czytaj więcej

Dnia 09.04.2025r. w ramach obchodów Światowego Dnia Zdrowia, uczniowie naszej szkoły uczestniczyli w prelekcji na temat zdrowego stylu życia. Na spotkaniu zostały poruszone m.in. takie zagadnienia jak: - W jaki sposób właściwie komponować posiłek aby był wartościowy i odżywczy dla młodego człowieka? - Dlaczego picie wody jest tak ważne dla naszego organizmu? - Jaką rolę w procesie regeneracji odgrywa sen? - Dlaczego nie warto spożywać napojów energetycznych? - Jakie korzyści dla organizmu przynosi aktywność fizyczna? Prelegentem była Pani Magdalena Kaźmierak Sadło – dietetyczka z wieloletnim doświadczeniem.                                                                                                                                                                                   E.Janiak

Czytaj więcej

Dnia 09.04.2025r. w ramach obchodów Światowego Dnia Świadomości Autyzmu odbył się konkurs wiedzy na ten temat. W zmaganiach wzięło udział 14 uczniów. Polegały one na udzieleniu właściwej odpowiedzi, w jak najszybszym czasie. Quiz był przygotowany w aplikacji Kahoot. A o to nasze zwyciężczynie: 1 miejsce – Julia Jerzak kl. III TEK, 2 miejsce – Ewa Włodarczyk kl. IV TEŻ i 3 miejsce - Maja Nowicka kl. I BB. Wszyscy uczestnicy otrzymali słodkie upominki. Gratulujemy i zachęcamy do udziału w kolejnych konkursach!   E. Janiak

Czytaj więcej

10 kwietnia 2025 r. uczniowie z klas: IV TEŻ, III TŻB i III BB, pod opieką p. Justyny Ostrzyżek i p. Moniki Osińskiej wzięli udział w zajęciach edukacyjnych w Państwowym Muzeum na Majdanku. Uczniowie mieli okazję wysłuchać wspomnień więźniów, obejrzeć wystawy przygotowane przez muzeum oraz zwiedzić terenu obozu.


Z radością informujemy, iż Zosia Kowalczyk z klasy 3BA, już po raz kolejny, została laureatką konkursu na kartkę wielkanocną zajmując I miejsce. Organizatorem konkursu był Łukowski Ośrodek Kultury. Zosiu gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.


Kwiecień to jeden z najpiękniejszych wiosennych miesięcy. Słoneczna pogoda sprzyja spacerom, wędrówkom, podróżom oraz rekreacji i aktywności na świeżym powietrzu. 3 kwietnia grupa 18 uczniów z klas: II TH, III TŻA, III TH oraz I BC wyjechała do Powsina. Pierwszy etap wycieczki to Ogród Botaniczny Polskiej Akademii Nauk zadaniem, którego jest: prowadzenie badań naukowych w zakresie botaniki stosowanej, biotechnologii, genetyki roślin, ekologii, ochrony środowiska naturalnego oraz popularyzacji wiedzy przyrodniczej. Pracownicy tej placówki naukowo - badawczej zakładają i prowadzą kolekcje roślinne. Młodzież naszej szkoły zwiedziła dział roślin: wrzosowatych, sadowniczych, drzewiastych, tropikalnych, iglastych, magnoliowatych i subtropikalnych. Uwagę zwiedzających przyciągnęły: Ogród Szumiących Traw, który oddziaływał na uwrażliwienie zmysłów oraz Ogród Wiśniowy Reiwa - urzekający pięknem japońskiego krajobrazu. W ogromnej szklarni podziwiać  można było m.in. drzewa cytrusowe oraz ich owoce tj.: mandarynki, limonki, pomarańcze, pomelo, grejpfruty oraz bananowce, figowce, różnobarwną kolekcję orchidei, bromelii, dzbaneczników. W części pustynnej uczniów zainteresowały  sekulenty, kaktusy i agawy. Dzięki spacerowi po Ogrodzie Botanicznym młodzież poznała bioróżnorodność biologiczną oraz wzbogaciła wiedzę z zakresu nauk przyrodniczych i ogrodowych oraz leśnictwa. Wszyscy uczestnicy wycieczki uświadomili sobie, jak ważna jest ochrona środowiska naturalnego i zachowania proekologiczne. Kolejnym etapem wyjazdu edukacyjnego była wizyta w hiszpańskiej  restauracji El Patio w Powsinie, której założycielem i szefem kuchni jest p. Angel Abadia pochodzący z Aragonii. Restaurator, będący absolwentem studiów gastronomicznych w Tereul, opowiedział o swoich doświadczeniach zawodowych. Pracował w Barcelonie, Pradze, na Wyspach Brytyjskich i w Szanghaju w lokalach z uhonorowanych gwiazdkami Michelin. Jego dewizą życiową jest hasło: „Smakowanie zaczyna się na talerzu” i świetnie odzwierciedla ideę kulinarną tego lokalu gastronomicznej. Pan Angel preferuje domową kuchnię hiszpańską, ale w innowacyjnej formie. Wszystkim uczestnikom wyjazdu smakował znakomicie przyrządzony  obiad i deser. Młodzież zwiedziła także pomieszczenia kuchenne i poznała kucharzy pracujących w restauracji. Dzięki wizycie w restauracji uczniowie będą mogli zaplanować swoją karierę zawodową. Wyjazd edukacyjny do Powsina w ramach Programu „Kultura Kulinarna” zorganizowały p. Joanna Pucyk i p. Anna Przeździak. 

Czytaj więcej

3 kwietnia odbyły się Szkolne Zawody w warcaby 64 - polowe.  Wzięło w nich udział 22 uczniów.  Po rozegraniu 5 rund zwycięzcą został Dawid Sobiech z klasy 3tek, drugie miejsce zajął Mikołaj Krasnodębski z klasy 1thk, trzecie Paweł Łazuga z klasy 3tek.  Zawody zorganizował i przeprowadził p. Damian Zawadzki.

Czytaj więcej