II Szkolny Dzień Kucharza

8 lutego 2019 r. upłynął w ZS nr 2 w Łukowie pod hasłem „II Szkolnego Dnia Kucharza”. W tym dniu odbyły się liczne konkursy, w których mogli wziąć udział nie tylko kucharze, ale wszystkie osoby zainteresowane światem kulinariów.

Wśród zaproponowanych konkurencji zaplanowano zadania wiedzowe oraz zręcznościowe. Młodzież brała udział w konkursach rozpoznawania: przypraw, rodzajów kasz, urządzeń gastronomicznych oraz rozróżniania: smaków i zapachów. Najwięcej radości zarówno zawodnikom, jak i kibicom, sprawiła konkurencja zręcznościowa pt. „Bicie piany”, która polegała na prawidłowym oddzieleniu  białek od żółtek i jak najszybszym ubiciu z nich piany.

Konkursom towarzyszył pokaz mody kuchennej, wystawka makaronów oraz prezentacja ze zdjęciami potraw z buraka, ponieważ kolejnym elementem obchodów II Szkolnego Dnia Kucharza był konkurs na przygotowanie potrawy z buraka. Zadaniem wszystkich uczniów – kucharzy i kelnerów, którzy odbywają zajęcia  w szkolnej pracowni gastronomicznej było przygotowanie lub wyszukanie receptur, a następnie samodzielne wykonanie dań z tym warzywem w roli głównej. 

Przedsięwzięcie zorganizowały i nad jego przebiegiem czuwały p. L. Grono, p. A. Cichosz oraz p. A. Przeździak – nauczyciele przedmiotów zawodowych.


Galeria