
… jak krucha jest nasza codzienność…jak bardzo ją lekceważymy i jak szybko tracimy.Dźwięk, cień, dym, wiatr, błysk, głos, punkt…oto nasze życie…jedna chwilka…iskra tylko…W dniu dzisiejszym dotarła do nas smutna wiadomość o śmierci Kamila Peryta, ucznia Zespołu Szkół nr 2 w Łukowie. Społeczność naszej szkoły składa wyrazy najserdeczniejszego współczucia Rodzicom i wszystkim Bliskim Kamila. Kamilu - na zawsze pozostaniesz w naszej pamięci.Dyrekcja, Wychowawczyni, Grono Pedagogiczne, Pracownicy Szkoły, Koleżanki i Koledzy.

W lutym i marcu 2023 r. obchodziliśmy Dni Bezpiecznego Internetu. Celem obchodów DBI była profilaktyka wobec rosnącej liczby internetowych niebezpieczeństw oraz niskiej świadomości zagrożeń wśród użytkowników sieci komputerowej. Podczas szkolnych obchodów zorganizowano happening promujący bezpieczeństwo w sieci, podczas którego młodzież zapoznała się z informacjami zaprezentowanymi na gazetkach i ulotkach tematycznych. Nauczyciele uczestniczyli w ciekawych webinariach a uczniowie wzięli udział w lekcjach online.

Uczennica klasy IV THGA Anna Mućka uzyskała tytuł laureatki w Olimpiadzie Umiejętności Hotelarskich. W ogólnopolskim konkursie skierowanym do uczniów kształcących się w zawodzie technika hotelarstwa do pierwszego etapu – szkolnego – przystąpiło 2300 uczniów ze 134 szkół z całego kraju. Do etapu okręgowego przeszło po dwóch uczniów z każdej szkoły, spośród których wyłoniono 35 najlepszych osób, które wzięły udział w etapie centralnym.
W marcu 2023 roku odbył się konkurs na „lepieje” w związku z realizowanym w szkole ogólnopolskim projektem: „Mistrzyni Szymborska”. Młodzież miała okazję poznać mniej poważną twórczość noblistki i stworzyć krótkie limeryki nazywane „lepiejami”.
Kolejna nietypowa lekcja w ZS2 dla młodzieży z branży gastronomicznej realizowana we współpracy z Akademią inspiracji Makro. Tym razem warsztat na temat "Struktura organizacyjna kuchni". Naszym uczniom życzymy, w przyszłości zajmowania stanowisk EXECUTIVE CHEF.
29 marca 2023 roku po raz kolejny społeczność Zespołu Szkół nr 2 w Łukowie uczestniczyła w Targach EuroGastro. To największe i najważniejsze w Polsce wydarzenie branż HoReCa i gastronomicznej.Zakres branżowy eventu obejmował wyposażenie zaplecza kuchennego, piekarstwo i cukiernictwo, żywność i napoje, kawę, wyposażenie hoteli, sal restauracyjnych i barów, a także akcesoria i produkty drink&bar. Podczas targów zaprezentowali się najważniejsi przedstawiciele sektora. Czas wypełniony był networkingiem, pokazami, spotkaniami z międzynarodowymi gwiazdami gastronomii, a także edukacją w postaci paneli dyskusyjnych, warsztatów i prelekcji. Ponadto na uczestników czekały liczne pokazy gastronomiczne, cukiernicze i konkursy.

Czemu nie...Uczniowie klasy I TH wraz z wychowawczynią - panią Anną Przeździak, postanowili przygotować bufet śniadaniowy. Tym samym połączyli teorię z praktyką. Było pysznie. Wspólnie smażyli naleśniki, piekli tosty, doskonalili techniki krojenia i układania produktów śniadaniowych na talerzach. Serwowali pyszną kawę i herbatę.
Komisja konkursowa policzyła wszystkie punkty. My już wiemy, kto jest zwycięzcą tegorocznej edycji konkursu na najbardziej przedsiębiorczą klasę w szkole!Ciekawi jesteście kto zgarnie nagrody?Zapraszamy przedstawicieli wszystkich zespołów w piątek na długiej przerwie na duży korytarz (I piętro)

21 marca wpisuje się w kalendarz szkolny jako Dzień Przedsiębiorczości. Każda klasa stała się dzisiaj niezależnie działającym mini-przedsiębiorstwem oferującym własnoręcznie przygotowane produkty lub świadczącym usługi (fotobudka, car wash).