
15 czerwca 2022r. p. Krzysztof Okliński – Dyrektor ZS nr 2 podpisał porozumienie o współpracy na lata 2022-2025 pomiędzy Zespołem Szkół nr 2 w Łukowie a Powiatowym Urzędem Pracy. Porozumienie dotyczy współpracy w zakresie realizowania programu „Gwarancja dla młodzieży”

Drodzy Ósmoklasiści zapraszamy do śledzenia naszych mediów i social mediów. Postaramy się ułatwić Wam podjęcie decyzji dotyczącej wyboru szkoły ponadpodstawowej

Rok szkolny zbliża się ku końcowi zatem przyszedł czas na podsumowania – SPORTOWE PODSUMOWANIA. Młodzież naszej szkoły uczestniczyła w 26 różnych zawodach na szczeblu wojewódzkim, rejonowym, powiatowym jak również w tych organizowanych na terenie miasta.Jakie wyniki osiągnęli nasi reprezentacji pokazuje poniższa tabela. GRATULACJE I PODZIĘKOWANIA DLA WSZYSTKICH SPORTOWCÓW!!! Zapraszamy również do obejrzenia fotorelacji.

Uczniowie kształcący się w kl. III TH A i III THGA w zawodzie technik hotelarstwa w maju wzięli udział w kursie „Profesjonalny recepcjonista wizytówką hotelu”. Uczestnicy zdobyli wiedzę oraz umiejętności niezbędne do podjęcia pracy w obiektach hotelarskich. Tematyka kursu dotyczyła pracy recepcjonisty. Adepci sztuki gościnności uczyli się kreowania wizerunku firmy, obowiązujących standardów i wzorców zachowań oraz czym jest efektywna organizacja czasu pracy i jaki ma wpływ na radzenie sobie ze stresem. Uczniowie przeszli trening budowania profesjonalnej postawy w sytuacjach zawodowych. Ponad to młodzież nabyła teoretyczne podstawy działania w sytuacjach kryzysowych w restauracji i hotelu. Uczniowie poznali zasady komunikowania się werbalnego i niewerbalnego, ze szczególnym uwzględnieniem umiejętności odczytywania mowy ciała i mikrogestów.

Jak co roku w czerwcu na kilka dni nasza szkoła zamieniła się w ośrodek egzaminacyjny. Wszyscy uczniowie, którzy kształcili się w ZS nr 2 zdawali swoje egzaminy na miejscu. Pierwszy tydzień czerwca uczniom klas trzecich Technikum nr 2 upłynął bardzo pracowicie na zdawaniu egzaminów zawodowych. Uczniowie kształcący się w zawodach technik hotelarstwa oraz technik usług kelnerskich przystąpili do części pisemnej i praktycznej egzaminu potwierdzającego ich umiejętności zawodowe. Część teoretyczną, która odbywała się z wykorzystaniem systemu komputerowego, wszyscy zaliczyli pomyślnie. Na wyniki części praktycznej trzeba będzie poczekać do ostatniego tygodnia sierpnia. Na pewno też będą pozytywne – w końcu wszyscy trzymaliśmy kciuki za pomyślność!
Oferta ZS2- technik hotelarstwa- technik żywienia i usług gastronomicznych- technik usług kelnerskich- technik urządzeń i systemów energetyki odnawialnej (OZE)- Branżowa Szkoła I-go StopniaDo zobaczenia!!!

„Takiej kawy jak w Polszcze nie ma w żadnym kraju:W Polszcze, w domu porządnym, z dawnego zwyczaju,Jest do robienia kawy osobna niewiasta,Nazywa się kawiarka; ta sprowadza z miastaLub z wicin bierze ziarna w najlepszym gatunku,I zna tajne sposoby gotowania trunku,Który ma czarność węgla, przejrzystość bursztynu,Zapach moki i gęstość miodowego płynu”.Adam Mickiewicz, „Pan Tadeusz”
Miło nam poinformować że uczennica kl. I BB Branżowej Szkoły I stopnia z Oddziałami Integracyjnymi nr 2 Maria Mućka, jako jedna z pięciu osób w województwie lubelskim, została wyróżniona stypendium z programu „Lubelska kuźnia talentów 2021-2023 II”.

20 maja 2022 w Zespole Szkół nr 2 w Łukowie odbyły się warsztaty kulinarne pt. "Odkrywamy smaki dziczyzny". Zajęcia poprowadzili Artur i Kamil Gajdowie, łukowianie, znakomici kucharze, którzy swoje umiejętności kulinarne przez ponad 15 lat doskonalili w wielu prestiżowych restauracjach w kraju i zagranicą. W warsztatach udział wzięli uczniowie kształcący się w zawodach: technik żywienia i usług gastronomicznych oraz kucharz. Uczestnicy, wspólnie z prowadzącymi, przygotowywali zarówno wyszukane dania z dziczyzny: tatar z jelenia, zupa soljanka na łopatce z jelenia z kiełbasą z dzika oraz karkówka z dzika, jak i tradycyjne potrawy kuchni wschodniej: kiszka ziemniaczana i babka ziemniaczana. W trakcie przygotowywania potraw oprócz instruktażu uczniowie otrzymywali mnóstwo dodatkowych informacji dotyczących sztuki kulinarnej oraz pracy w gastronomii.