
Jak co roku w czerwcu na kilka dni nasza szkoła zamieniła się w ośrodek egzaminacyjny. Wszyscy uczniowie, którzy kształcili się w ZS nr 2 zdawali swoje egzaminy na miejscu. Pierwszy tydzień czerwca uczniom klas trzecich Technikum nr 2 upłynął bardzo pracowicie na zdawaniu egzaminów zawodowych. Uczniowie kształcący się w zawodach technik hotelarstwa oraz technik usług kelnerskich przystąpili do części pisemnej i praktycznej egzaminu potwierdzającego ich umiejętności zawodowe. Część teoretyczną, która odbywała się z wykorzystaniem systemu komputerowego, wszyscy zaliczyli pomyślnie. Na wyniki części praktycznej trzeba będzie poczekać do ostatniego tygodnia sierpnia. Na pewno też będą pozytywne – w końcu wszyscy trzymaliśmy kciuki za pomyślność!
Oferta ZS2- technik hotelarstwa- technik żywienia i usług gastronomicznych- technik usług kelnerskich- technik urządzeń i systemów energetyki odnawialnej (OZE)- Branżowa Szkoła I-go StopniaDo zobaczenia!!!

„Takiej kawy jak w Polszcze nie ma w żadnym kraju:W Polszcze, w domu porządnym, z dawnego zwyczaju,Jest do robienia kawy osobna niewiasta,Nazywa się kawiarka; ta sprowadza z miastaLub z wicin bierze ziarna w najlepszym gatunku,I zna tajne sposoby gotowania trunku,Który ma czarność węgla, przejrzystość bursztynu,Zapach moki i gęstość miodowego płynu”.Adam Mickiewicz, „Pan Tadeusz”
Miło nam poinformować że uczennica kl. I BB Branżowej Szkoły I stopnia z Oddziałami Integracyjnymi nr 2 Maria Mućka, jako jedna z pięciu osób w województwie lubelskim, została wyróżniona stypendium z programu „Lubelska kuźnia talentów 2021-2023 II”.

20 maja 2022 w Zespole Szkół nr 2 w Łukowie odbyły się warsztaty kulinarne pt. "Odkrywamy smaki dziczyzny". Zajęcia poprowadzili Artur i Kamil Gajdowie, łukowianie, znakomici kucharze, którzy swoje umiejętności kulinarne przez ponad 15 lat doskonalili w wielu prestiżowych restauracjach w kraju i zagranicą. W warsztatach udział wzięli uczniowie kształcący się w zawodach: technik żywienia i usług gastronomicznych oraz kucharz. Uczestnicy, wspólnie z prowadzącymi, przygotowywali zarówno wyszukane dania z dziczyzny: tatar z jelenia, zupa soljanka na łopatce z jelenia z kiełbasą z dzika oraz karkówka z dzika, jak i tradycyjne potrawy kuchni wschodniej: kiszka ziemniaczana i babka ziemniaczana. W trakcie przygotowywania potraw oprócz instruktażu uczniowie otrzymywali mnóstwo dodatkowych informacji dotyczących sztuki kulinarnej oraz pracy w gastronomii.

Uczniowie z klasy III TK kształcący się w zawodzie technik usług kelnerskich wzięli udział w kursie barmańskim. W trakcie zajęć uczestnicy poznawali historię miksologii, zdobywali wiedzę o technologii i rodzajach koktajli oraz nabywali umiejętności w zakresie przygotowywania drinków. Podczas warsztatów, oprócz ćwiczenia technik przyrządzania kompozycji barmańskich, uczniowie dużo uwagi poświęcali dekorowaniu drinków z wykorzystaniem świeżych owoców, warzyw i artykułów dekoracyjnych.

04.05 i 07.05.2022 r. grupa uczniów z klas: III THGA, III THGB i III TKG wzięła udział w kursie event menager. Uczniowie zdobyli wiedzę oraz umiejętności niezbędne do podjęcia pracy w charakterze event managera w firmach organizujących różnego rodzaju imprezy: firmowe, biznesowe, integracyjne i komercyjne. Otrzymali wskazówki, jakie działania podjąć, aby rozpocząć własną działalność w zakresie planowania spotkań począwszy od wydarzeń kulturalnych, poprzez sportowe aż po wyjazdowe.

Uwaga! Rusza nasza nieformalna "Telewizja ZS2"! Zapraszamy do obejrzenia wywiadu z Kacprem Grabowskim, uczniem kl. III tha - mistrzem Polski, zdobywcą Pucharu Świata i Europy w wyciskaniu sztangi leżąc.

Miło nam poinformować, że nasz absolwent kierunku kelner (kontynuowanego obecnie pod nazwą technik usług kelnerskich) Kacper Smarz 18 maja zwyciężył Mistrzostwach Polski Flair 2022 Stowarzyszenia Polskich Barmanów. Kacper będzie reprezentował nasz kraj podczas mistrzostw świata, które odbędą się na Kubie.