
21 marca 2018 roku uczniowie klas technikum wzięli udział w Dniu Przedsiębiorczości organizowanym przez Inkubatory Przedsiębiorczości. Spotkali się oni z młodymi przedsiębiorcami z terenu ziemi łukowskiej, którym udaje się z sukcesem prowadzić własną działalność gospodarczą. Młodzież mogła przekonać się o tym, że na życiowy sukces składają się przede wszystkim: dobry pomysł i ciężka praca.

9 marca 2018 roku uczniowie klas: III TH i III TK, uczestniczyli w spotkaniu z historykiem – panem Michałem Mojskim. Głównym jego tematem było powstanie styczniowe, którego 155 rocznicę wybuchu obchodzimy w 2018 roku. Nasz gość opowiadał głównie o genezie, przebiegu i skutkach powstania styczniowego z uwzględnieniem wydarzeń na Ziemi Łukowskiej. Uczniowie z zainteresowaniem wysłuchali wykładu i chętnie dyskutowali na temat wspominanego wydarzenia.

Konkurs tłumaczeniowy „Magiczny świat J.R.R Tolkiena” adresowany do uczniów klas technikum, odbędzie się dnia 26 marca 2018 na 4 lekcji w bibliotece szkolnej.

„Warszawska” to szkoła, która kształci młodych adeptów sztuki kulinarnej na najwyższym poziomie. Oprócz wykwalifikowanej kadry pedagogicznej zapewniającej wysoką jakość kształcenia, szkoła stwarza uczniom możliwości poszerzania wiedzy zawodowej w warunkach pozaszkolnych. Jednym z przykładów takich działań jest udział przyszłych mistrzów kulinarnych w warsztatach pt. „Szef dla Młodych Talentów” organizowanych przez Akademię Inspiracji Makro w Warszawie.

W dniu 21.03.2018 roku młodzież naszej szkoły obchodziła I Dzień Wiosny na sportowo. Tego dnia odbył się I Wewnątrzszkolny Turniej Klas pod hasłem ,,DZIEŃ SPORTU’’. Wszystkie klasy rywalizowały w 9 konkurencjach sportowo –rekreacyjnych, kształtując takie cechy motoryczne, jak: gibkość, skoczność, szybkość, zwinność, celność, koordynacja wzrokowo-ruchowa.

22 marca 2018 r. W ZS nr 2 odbyły się Warsztaty Wielkanocne ph.„Pisanki kraszanki…”Zajęcia warsztatowe poprowadziła Pani Agnieszka Kaptejna-członek Stowarzyszenia Twórców Ludowych Ziemi Łukowskiej. W spotkaniu uczestniczyła młodzież z klas I TK, IWB,II WA,II WB, II TH, III TTŻ,IIIWB.

Dnia 19.03 uczniowie kształcący się w zawodzie kucharza z klas I-III Zasadniczej Szkoły Zawodowej i Branżowej Szkoły I Stopnia, którzy odbywają zajęcia praktyczne w szkolnej pracowni gastronomicznej udali się na wycieczkę zawodoznawczą do Pałacu Parisel w Klimkach. Celem wyjazdu było zwiedzenie profesjonalnej kuchni oraz zapoznanie się z zasadami pracy w niej.Pobyt w Klimkach rozpoczął się od zwiedzenia całego obiektu, po którym oprowadziły młodzież p. Hanna Dulny – właściciel kompleksu i p. Kamila Jastrzębska – menager. Uczniowie podziwiali wystrój sali bankietowej, restauracji oraz aranżację pokoi noclegowych.

Uczennice Zespołu Szkół nr 2 w Łukowie włączyły się w akcję „Daj Włos”. To odpowiedź młodych ludzi na apel fundacji Rak’n’Roll. Organizacja zbiera włosy, które będą przeznaczone na peruki dla kobiet walczących z rakiem. Oddanie włosów nie boli i nic nie kosztuje. Poprzez akcję można sprawić, że kobieta, która doświadczyła lęku o swoje życie w związku z chorobą nowotworową, poczuje się lepiej i zapomni o problemach.

16 marca uczniowie naszej szkoły mieli okazję uczestniczyć w VII edycji Powiatowych Targów Pracy i Edukacji, które odbyły się w Zespole Szkół nr 1 w Łukowie. Nasze stoisko odwiedziło wielu gimnazjalistów .

Uczniowie klasy III WB: Przemysław Kucia i Mateusz Borkowski wzięli udział w III Wojewódzkim Konkursie Wiedzy Gastronomicznej, który odbył się w SOSW w Lublinie. Celem konkursu było: rozwijanie zainteresowań uczniów w zawodzie kucharz, podniesienie poziomu kształcenia oraz integracja i prezentacja osiągnięć uczniów z różnych szkół województwa lubelskiego.